Durerea fantomă, a lui Sigarev, în premieră la Teatrul Național / FOTO

Durerea fantomă

sursa foto: TNTm / Adrian Pîclișan

Durerea fantomă e o nostalgie imposibilă, distrugătoare, lipsită de speranță. Și ar putea fi exact ceea ce trăim astăzi la nivel planetar. Cât de mare e vina noastră și cât suntem, de fapt, de victime? Noua premieră a TNTm, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia, ne va face să ne punem și alte întrebări.

Sâmbătă, 7 mai, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național Timișoara are loc o nouă premieră, cu spectacolul „Durerea fantomă”, de Vasili Sigarev, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia.

Un depou infernal, capcană pentru minte și suflet – acesta este locul în care Olga se întoarce mereu și mereu în căutarea soțului ei, singurul martor și singura legătură cu sinele ei pierdut. Durerea fantomă este un loc recognoscibil pe care istoria îl readuce în prezent și ar putea fi exact ceea ce trăim astăzi la nivel planetar, aduși de o minte orbită de prezent și pe care, în consecință, îl refuză, pe buza prăpastiei.

Dramaturgul rus Vasili Sigarev înțelege însă că oamenii sunt responsabili, la nivel individual, de acceptarea tuturor acestor amputări. În egală măsură, el vede umanitatea dincolo de oroare, tandrețea dincolo de bestialitate, speranța dincolo de decădere și liniștea dincolo de coșmar.

Regizorul Ion-Ardeal Ieremia i-a „văzut” în această poveste pe Alina Ilea, Bogdan Spiridon și Matei Chioariu. Lor li se alătură scenografii Inocențiu Ieremia (decoruri) și Gabriela Strugaru-Popa (costume), precum și video-designerul Sebastian Hamburger.

Biletele pot fi cumpărate on-line sau fizic, de la Agenția de bilete Mărășești, de marți până duminică, orele 11 – 19.

About Post Author