Datorii mari ale PMT către operatorii culturali. Cum se plătesc și când vine Ursula von der Leyen

von der leyen

Dominic Fritz anunță că președintele Comisiei Europene a fost de acord să viziteze Timișoara în 2023, anul Capitalei Culturale. Între timp, edilul șef are de rezolvat chestiuni stringente. Cum ar fi datoriile către operatorii culturali contractați în 2020 și rămași neplătiți.

În 2020, Primăria Timișoara a alocat pentru proiecte culturale bani atât prin agenda culturală, cât și printr-un apel special, pe tema Capitalei Culturale. Cei care au câștigat finanțare au avut însă multă bătaie de cap. Și din cauza banilor, nu doar din pricina pandemiei. Asta, pentru că municipalitatea nu și-a achitat decât parțial obligațiile contractuale.

Când s-a tras linie, la finalul anului, lucrurile n-au arătat deloc bine. „Casa de Cultură are, în total, facturi neplătite de peste 4 milioane de lei. Nu toate sunt pe proiecte nerambursabile, dar este un rest de plată pentru facturi de proiecte de 1,7 milioane de lei”, spune primarul Dominic Fritz.

Și mai interesant este cât a dat PMT către operatorii culturali anul trecut: o nimica toată. „Suma achitată în 2020 a fost de 750.000 lei. Cel puțin jumătate din sumă s-a plătit de când am preluat eu mandatul”, susține edilul șef, instalat în funcție la finele lunii octombrie.

Contractele cu PMT sunt „complicate”

Operatorii culturali au reclamat oricum întârzierile în plăți, lucru care i-a pus, pe cei mai mulți dintre ei, în situații limită. De vină sunt însă și prevederile contractelor semnate cu primăria. „E complicat. Au fost încheiate contracte în valoare de 3 milioane lei pe apelul de proiectul pentru capitală culturală. Potrivit acestora, primești banii în tranșe. Unii dintre operatori, pentru că n-au primit prima tranșă, nu au putut să plătească mai departe prestatorii, ca să depună următoarea factură și să încheie”, spune acum Dominic Fritz.

Ce urmează în 2021? Lucrăm la o variantă de buget care să ne permită să stingem cât de mult se poate din datorii. Pentru cultură, încercăm să venim cu un call de proiecte chiar și înainte să avem bugetul, pentru ca atunci când îl avem să le putem demara cât mai repede. Rămâne o provocare, pentru că avem aceste datorii. Va trebui să vedem cum stingem cât de mult se poate, cât de repede posibil”, a mai declarat primarul.

Amabilități cu Ursula von der Leyen

Ieșit puțin din cheia sumbră a datoriilor, Dominic Fritz anunță acum că la Timișoara vine cândva Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. „Am avut o discuție telefonică cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. M-a felicitat pentru funcția de primar. Eu i-am povestit despre Timișoara, cum m-a cucerit acest oraș vechi și multicultural și de ce a meritat să i se acorde titlul de Capitală Culturală a Europei. Am invitat-o să cunoască Timișoara în 2023. Se pare că am fost foarte convingător. A acceptat imediat și bucuroasă invitația”, scris edilul, pe Facebook.

Fritz i-a mai spus lui von der Leyen și despre cum merge vaccinarea în Timișoara, dar și despre proiectul Oxigen și parteneriatele cu societatea civilă și mediul privat.

Revenind la partea culturală, e de așteptat și prima mișcare a lui Dominic Fritz în acest domeniu. Până acum, primarul Timișoarei a evitat să facă vreun anunț. „O să prezint la sfârșitul lunii o propunere pentru cum să ieșim din amorțeala actuală”, a precizat acesta, în postarea dedicată președintelui Comisiei Europene.(sursa foto: www.euractiv.com)

About Post Author