Casa de Cultură i-a luat… casă lui Moș Crăciun. Magazii de 74.000 de euro în 2021

casa de cultură

Unde merge, când merge, hidosul Moș Crăciun cu sanie, folosit pe post de decorațiune de Crăciun la Timișoara? Sau strugurele violet de la Festivalul Vinului? Și ei, dar și alte obiecte sunt depozitate în spații pentru care Casa de Cultură va plăti, în următorul an, aproape 74.000 de euro.

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a terminat 2020 cu datorii diverse de circa 4 milioane de lei. Peste 1,5 milioane din această sumă reprezintă bani neplătiți către operatorii culturali contractați n ultimul an. Se caută soluții pentru ștergerea acestor datorii. Între timp, CC are deja angajamente pe noul an. Este vorba despre „servicii imobiliare depozitare de bunuri” și „închiriere spațiu depozitare”. Sunt patru contracte, pentru o suprafață totală de 1.935 metri pătrați.

Acestea vizează patru spații, de 650 mp, 600 mp, 435 mp și 250 mp, toate prin achiziție directă de la SC HP Dinamic SRL. Casa de Cultură va plăti 120.000 lei /an pentru primul, 111.384 lei / an pentru al doilea, 80.196 lei /an – al treilea și 46.404 lei / an – al patrulea. În total, 357.984 lei, cu TVA, adică aproape 74.000 euro.

Acolo stau Moș Crăciun, cana și vana

Potrivit lui Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură, spațiile închiriate vor fi folosite astfel:

  • în cel de 650 mp – depozitare, întreținere și păstrare a panourilor din lemn necesare pentru realizarea de spații comerciale (căsuțe lemn)
  • în cel de 600 mp – depozitarea decorațiunilor de Crăciun, brazi, Moș Crăciun, sanie, reni, porți, tunele, îngeri, glob, cutie poștală, foto corner
  • în cel de 250 mp – depozitarea structurilor metalice și din lemn (suport strugure, arcade, suport oglinzi, suport flori, fotocorner, suporți metalici, porți din 12 piese, cuier, cană, vană, bolte, suport cer, pergole, iaz floral)
  • în cel de 435 mp – depozitare, întreținere și păstrare diorame

„Prestatorul se obligă a le asigura depozitarea, întreținerea și păstrarea, contrar fiind obligat la plata daunelor. Am fost obligați să închiriem spațiile respective pentru conservarea materialelor menționate, pe care le folosim la Târgul de Paști, Târgul de Crăciun, serbările cartierelor și alte manifestări culturale, deoarece PMT nu are spațiu disponibil pentru depozitare”, mai precizează aceeași sursă.

HP Dinamic SRL este firma de la care, în toamna lui 2019, SC Piețe SA, societate aflată în subordinea CL Timișoara, a cumpărat căsuțele din lemn folosite la târgul ratat de produse tradiționale din Piața Traian. O aslfel de căsuță – și sunt 10 – a costat 4.000 de euro. Prețul pe metru pătrat este de 840 euro.