Restart Timișoara 2023, probabil săptămâna viitoare. Planul lui Fritz

tm2023

Cum va arăta viața culturală a Timișoarei, cel puțin pe partea în care se va implica Primăria Timișoara? E încă secret, dar, spune Dominic Fritz, săptămâna viitoare s-ar putea face lumină. „Moștenirea” nu e deloc încurajatoare, orgoliile sunt foarte mari, la fel și datoriile, iar proiectul TM2023 stagnează.

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale actualei administrații este planul pentru salvarea proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Întrebat de mai multe ori ce se va întâmpla în zona culturală, primarul Dominic Fritz a răspuns, de fiecare dată, că lucrează la o variantă. N-a vrut niciodată să ofere prea multe detalii.

La finele anului trecut, Casa de Cultură avea datorii de peste 1,4 milioane de lei către diverși operatori culturali. În plus, Asociația TM202(3) este nefuncțională, pentru că nu are nici măcar boardul complet. Ministerul Culturii a „uitat” să-și numească un reprezentant în ultimul an și jumătate, dar promite, prin gura ministrului Bogdan Gheorghiu, că aici va curge lapte și miere.

Primarul Dominic Fritz anunța că va face, către Ministerul Culturii, o propunere de secretar de stat care să gestioneze situația. Nu e însă nimic concret. „Am avut mai multe discuții cu mai mulți candidați. Sper să pot să fac o propunere către USRPLUS, către biroul național care va nominaliza oficial această persoană în curând. Nu pot să zic dacă va fi din Timișoara sau nu. Pot să zic că va fi o persoană care cunoaște Timișoara, scena culturală în Timișoara și toate provocările cu care se confruntă proiectul Capitală Culturală. Decizia este iminentă, să zicem”, afirma edilul, zilele trecute.

„O să fie doar o propunere”

Nici acum nu e clar ce urmează, dar, spune Fritz, săptămâna viitoare lucrurile s-ar putea limpezi cât de cât. Unul dintre motivele „pritocirii” atât de îndelungate a acestui plan este legat și de sensibilitățile din zona culturală a Timișoarei.

„M-am consultat în ultimele luni cu mulți oameni. Tocmai pentru că știu că există, să zicem, anumite sensibilități despre cine are acces, când, cum îl consultă pe primar și așa mai departe, intenția mea este să ies cu propunerea mea și să culeg reacții. O să fie doar o propunere în care intrăm într-un proces de consultare, la care toată lumea are acces în egală măsură.

Tocmai ca să nu trezim gelozii. Dar bineînțeles că mă consult tot timpul și am avut mereu discuții (…) și cu conducerea instituțiilor culturale, și cu actori din zona independentă (…) Am avut o discuție chiar ieri cu Simona Neumann, de la asociație, o să am discuții la București. Am avut mai multe discuții în legătură cu noul subsecretar de stat și nimeni nu e mai nerăbdător ca mine să putem face o întâlnire pe această temă”, explică primarul.

Pachet de „restart Timișoara 2023”

Săptămâna viitoare, propunerea ar putea fi făcută publică și pusă în dezbatere. „Va fi
un proces organizat și structurat, în care toți cei care ar vrea să-și facă vocea auzită pot să facă acest lucru. (…) O să facem o întâlnire pe tema asta, sper că putem săptămâna viitoare, în care oricine este interesat este invitat. O să fac o prezentare. După prezentare vor fi disponibile și toate documentele scrise, un mic rezumat al acestei strategii pe care o voi propunem (…) În următoarele zile vom trimite o invitație publică, pe Zoom, în care vom discuta acest pachet de restart Timișoara 2023, cam așa o să sune”, a mai spus Dominic Fritz.

Vestea bună pentru sectorul cultural independent este că sistemul de finanțare ar trebui să fie mult mai prietenos. „ Mergem atât de detaliat încât o să prezentăm și un regulament pentru finanțările nerambursabile pe care îl supunem consultării publice (…) Lucrăm și la un mecanism de finanțări nerambursabile pentru cultura din Timișoara. Am promis să transparentizăm procedurile și la asta lucrăm. Pot să le transmit actorilor culturali din Timișoara că va exista un mecanism mult mai transparent decât în anii anterior”, susține primarul.