Cresc cam cu 25% salariile în Primăria Timișoara. Depinde de noua organigramă

Primăria Timișoara

Dominic Fritz și Ruben Lațcău

Administrația Fritz anunță o majorare salarială pentru toți angajații din PMT. Propunerea trebuie să treacă de plenul CL și depinde în mare măsură de noua organigramă votată în luna martie. Ea e contestată în instanță, iar Dominic Fritz le dă detalii funcționarilor printr-un e-mail.

Primăria Timișoara a publicat, joi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților din instituție și din instituțiile subordonate. Este prima astfel de creștere în ultimii cinci ani pentru angajații municipalității, spun cei de la Serviciul comunicare. Decizia de majorare are la bază „deprecierea monedei naționale în acești ani, care se asociază contextului economic actual, care au condus la scăderea în termeni reali a puterii de cumpărare și la migrarea salariaților din Primărie către alte instituții publice care oferă un nivel salarial mai atractiv (de exemplu, Consiliul Județean Timiș, ANAF etc.)”.

Coeficienții în baza cărora vor fi calculate noile lefuri sunt legați de salariul viceprimarului, așa cum sunt ei prevăzuți în HCL 90 / 2022, prin care a fost aprobată, în martie, noua organigramă. Este vorba despre peste 20.000 lei, brut. Actul normativ este însă contestat în instanță de sindicatul condus de Tiberiu Negrei, procesul având termen vineri, 6 mai. Doar pentru angajații primăriei, creșterea ar fi, în total, de 900.000 de lei / lună.

„Munca dvs. trebuie plătită corect”

Dincolo de comunicarea oficială și de proiectul de hotărâre care a fost publicat joi după-amiază pe site-ul PMT, primarul Dominic Fritz le-a trimis angajaților și un e-mail.

„Munca dvs. trebuie plătită corect. Din 2017 nu s-au mai majorat salariile din Primăria Timișoara. Luând în considerare rata inflației, asta înseamnă că ați câștigat din ce în ce mai puțin. Pentru Primăria Timișoara devine din ce în ce mai dificil să atragă oameni profesioniști și să-și păstreze oamenii cei mai performanți. Nu putem construi o administrație care livrează rezultate pentru cetățeni fără să oferim salarii competitive. De aceea, am publicat un proiect de hotărâre prin care legăm coeficienții de ierarhizare cuprinși în HCL 90/2022 de salariul viceprimarului. Asta va însemna, în medie, o creștere cu 25% a salariilor din primărie și instituții din subordine”, a scris edilul șef.

Creșterile salariale ar urma să intre în vigoare de la 1 iunie și s-ar vedea în conturile angajaților cu începere din luna iulie.

Fritz: „Eforturile noastre sunt în continuare sabotate”

„Nu este o măsură care îmi va aduce puncte politice. Va pune o presiune suplimentară pe buget. Dar mi-o asum, ca alte decizii dificile, pentru că este necesară (…) Dincolo de majorarea salariilor, lucrez împreună cu colegii responsabili la mai multe elemente de îmbunătățire a condițiilor de muncă (…) Mutarea Direcției Fiscale la noul sediu, alt efort bugetar considerabil pe care ni l-am asumat, este iminentă și va elibera clădirea lor actuală pentru alți colegi din aparat care acum stau în condiții neadecvate.

Din păcate, eforturile noastre ale tuturor sunt în continuare sabotate de unii care pretind că vă apără drepturile. HCL 90 / 2022, noua organigramă care include și anexa cu coeficienții de ierarhizare, este contestată în instanță de unul dintre cele două sindicate și de câțiva dintre dvs. La fel sunt contestate și concursurile pe care le-am demarat ca să primim în sfârșit întăririle mult așteptate și urgent necesare. Este dureros că și proiectul HCL de salarizare pe care l-am publicat azi, legat fiind de organigrama pentru care se cere suspendare, este pus în pericol prin aceste acțiuni”, mai notează Dominic Fritz.

About Post Author