Coșurile de gunoi de 150 de euro bucata au ajuns la Timișoara. Vor fi montate în zilele următoare

coșuri de gunoi

Foto: Arhivă, coșuri de gunoi cumpărate în vară de PMT

Miracol! Coșurile de gunoi cumpărate în martie de Primăria Timișoara au reușit să treacă de vamă și vor fi montate în zilele următoare. Anunțul a fost făcut, cum altfel, pe Facebook, de primarul Dominic Fritz.

În decembrie 2021, PMT a lansat a treia licitație pentru coșuri de gunoi stradale. Celelalte două au fost anulate, pentru că nu a fost depusă nicio ofertă. Suma a plecat de la 154.605 lei, a ajuns apoi la 226.504 lei, iar la ultima licitație prețul maxim a fost de 448.630 lei. Și cantitățile au fost modificate: dacă la primele două licitații era vorba de câte 1.000 de coșuri de gunoi, a treia a fost doar pentru 500.

Cerințele au inclus „capacitate cuprinsă între 40 și 60 litri, dotate cu șină de montare sudată ce permite montarea pe perete și pe stâlp, cu sistem de golire prin deschiderea trapei inferioare cu cheie”, iar materialul din care trebuie confecționate era „tablă de oțel galvanizată la cald”. Licitația a fost atribuită în luna martie către Urbio Palagio SRL, din Sibiu, care a oferit un preț de 368.900 lei, cu TVA. Deci, aproape 738 lei / coș de gunoi.

Vor fi montate în locurile intens circulate

A durat cinci luni până să și ajungă recipientele la Timișoara. În ultimele săptămâni, răspunsul reprezentanților PMT la întrebarea „când vin coșurile de gunoi” a fost: „Sunt în vamă”. Noi am întrebat ultima dată în urmă cu două zile și am primit același răspuns. Sâmbătă dimineață însă, primarul Dominic Fritz a anunțat, pe Facebook, că ele „au fost deja livrate și se află la operatorul de salubrizare”.

„Sunt din metal, au o capacitate de 50 litri și sunt rezistente la vandalizare. Le vom amplasa în piețe, stații de transport public, pe străzile cu trafic pietonal ridicat și în zonele unde nu sunt suficiente coșuri de gunoi. Este încă un pas pe care îl facem pentru un oraș mai curat. Din această primăvară am introdus un nou program de salubrizare. Echipele și mașinile de curățenie intervin pe 95% din străzile din oraș, comparativ cu doar 55% în anii trecuți, și se lucrează în trei schimburi. Cu noul program, în trei luni am strâns gunoi cât tot anul trecut, adică 2.000 tone”, a mai transmis edilul.

Citește și: Coșuri de gunoi care anunță singure când sunt pline, la Timișoara

Potrivit contractului, coșurile de gunoi ar fi trebuit livrate în 45 de zile. Fiecare recipient are o garanție de doi ani, „în condiții normale de utilizare”.

About Post Author