Concordatul de la Colterm: patru oferte, două contestații

colterm

Patru firme vor să salveze Colterm. Atâtea au rămas cu oferte depuse la procedura deschisă de societatea de termoficare. Sunt însă și două contestații. Una dintre ele reclamă pe față „dedicația” cu care a fost lansată licitația.

Primarul Dominic Fritz și conducerea Colterm au anunțat, la finele lunii ianuarie, că se va încerca salvarea societății de termoficare printr-un concordat preventiv. Este vorba, de fapt, despre un contract pe care o societate în dificultate financiară îl încheie cu creditorii săi. Când se ajunge la 75% din valoarea creditelor pe care le are și a terminat negocierile cu creditorii, judecătorul sindic omologhează acel contract. 

Partea bună este că, pe durata concordatului preventiv, firma nu poate intra în insolvență și nici nu poate fi executată silit. Colterm are peste 300 de milioane de lei datorii, dar ar avea de primit, pe de altă parte, de la primărie, în jur de 160 de milioane de lei, reprezentând sume neachitate pentru acoperirea pierderilor induse. 

E nevoie de o firmă care să pregătească acest concordat preventiv. Colterm a publicat în SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice un anunț prin care dorește să atribuie „servicii de consultanță pentru restructurarea/reorganizarea tehnico-financiară”. Suma maximă oferită: până la 1,33 milioane de lei. 

Cinci oferte la Colterm, patru în analiză

S-au înscris cinci firme, din care una a renunțat, astfel că acum sunt în analiză patru oferte. Procedura este cu cântec, pentru că au fost înregistrate, de asemenea, și două contestații la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. În ambele cazuri, CNSC a solicitat dosarul de achiziție, pentru a putea lua o decizie.

Cele două contestații sunt depuse de Alfa & Quantum Consultim SPRL și Prime Insolv Practice SPRL. Cea de-a doua companie susține, în plângere, că a constatat că „anumite cerințe din documentația de atribuire încalcă prevederile legale”. 

Cei de la această firmă spun că unul dintre criterii este „unul restrictiv, menit să înlăture concurența reală”. Ofertantul trebuie să demonstreze că a „dus la bun sfârșit (…) minim două proiecte mari de restructurare (cel puțin un concordat omologat pentru firme înregistrat în România) pentru o valoare minimă a pasivului de 250 de milioane de lei”.

Totul pleacă de la faptul că „există o rată extrem de mică a concordatelor preventive omologate în România. (…) Pentru o valoare minimă ca cea indicată în documentația de atribuire există unul singur. Se desprinde concluzia logică că impunând o astfel de condiție câștigătorul licitației nu poate fi decât Casa de Insolvență Transilvania”. Aceasta companie se ocupă de concordatul preventiv pentru CFR Marfă, unul dintre cele două care funcționează în România, alături de cel pentru BlueAir.