Conacul Mocioni intră oficial în șantier. Va fi gata în primăvara anului viitor

conacul mocioni

Au început lucrările de reabilitare de la Conacul Mocioni din Foeni. Contractul de proiectare și execuție a fost semnat în decembrie 2021 și până acum s-a lucrat la proiectul tehnic și a fost făcută descărcarea de sarcină arheologică. Șantierul trebuie să fie gata în primăvara anului viitor.

A fost deschis oficial șantierul de reabilitare de la Conacul Mocioni din Foeni, investiție finanțată din Granturile SEE, în cadrul Programului Ro-Cultura. „Demararea lucrărilor a fost un efort considerabil al aparatului de specialitate. Vorbim atât de un imobil istoric, cât și de o finanțare nerambursabilă printr-un program deosebit de exigent. Investiția a intrat în linie dreaptă, iar în paralel lucrăm și la celelalte activități ale proiectului”, spune președintele CJ, Alin Nica.

Contractul de finanțare are o valoarea totală de aproape 17 milioane de lei, din care nerambursabili sunt peste 9,5 milioane. Restul vine de la bugetul CJ. Până acum a fost făcută cercetarea arheologică, în curte fiind descoperită o necropolă veche de câteva sute de ani.

Potrivit proiectului, vor fi făcute reparații capitale și va fi păstrată și restaurată scara interioară a conacului. La parter vor fi un salon de primire, o cafenea culturală, un spațiu muzeal, o bibliotecă și o sală pentru spectacole. Curtea și grădina vor fi amenajate pentru a permite organizarea de evenimente. Subsolul și podul vor fi igienizate și vor servi ca spații tehnice.

De proiectare și execuție se ocupă asocierea TT&CO Solaria Grup SRL – Euras SRL – Graphic Space SRL.

About Post Author