Carantina la Timișoara ar putea dura și 21 de zile. Explicațiile lui Raed Arafat

Chiar și trei săptămâni ar putea dura carantina în Timișoara și zona periurbană. Rata de infectare trebuie să scadă sub 3 / 1.000 de locuitori, pentru ca restricțiile să fie ridicate. Raed Arafat, șeful DSU, explică de ce a fost nevoie de astfel de măsuri și le cere oamenilor să iasă din case cât mai rar.

buget participativ

E oficial: Raed Arafat, șeful DSU, a semnat ordinele de carantinare pentru Timișoara, Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda și Moșnița Nouă. Măsura este valabilă în intervalul 8 martie, ora 0 – 22 martie, ora 0. Se va putea circula doar cu declarație pe proprie răspundere sau cu adeverință de la angajator. Există orar special de cumpărături pentru persoanele de peste 65 de ani, se închid toate terasele, iar în weekend vor pune lacătul pe ușă și mallurile, și centrele comerciale. Ordinul de carantinare poate fi consultat aici.

Arafat a explicat de ce a fost nevoie de o astfel de măsură dură. „În Timișoara este cea mai mare incidență dintre municipiile care au incidența mare la acest moment. În ultima perioadă am asistat la o creștere zilnică, în procente mici, dar o creștere evidentă. În același timp, în sectorul sanitar există o presiune foarte mare, paturile de Terapie Intensivă pline și greutatea de a găsi locuri inclusiv pentru pacienții care au nevoie de oxigen. Cu cât numărul cazurilor continuă să apară zilnic în acest mod, presiunea va fi mai mare (…) Este clar, singura metodă de a limita răspândirea virusului este limitarea mobilității, mască, igienă și reducerea contactului cât de mult posibil”, a declarat șeful DSU.

Arafat: Începerea este foarte corectă

Cât va ține carantina? Pentru început, 14 zile. Dar e posibil să nu fie de ajuns. „De ce acum carantină? De ce nu așteptăm să ajungem la 10, la 11 / 1.000? Pentru că dacă începem acum, este posibil să iasă Timișoara de sub carantină în scurt timp, în 14 zile, hai să zicem 21 de zile. Dacă începem la 11-12, ca să ajungem la o cifră sub 3 sau sub media națională, asta ar dura poate o lună. Deci începerea este foarte corectă, din punctul meu de vedere (…) Este carantinare zonală, care include Timișoara, include Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița, care acum vor fi tratate ca un tot întreg. (…) Abordarea integrală este cea mai corectă”, explică acesta.

Arafat a ajuns și el la concluzia că, în zona Timișoarei, campania de vaccinare trebuie să treacă într-o viteză superioară. În această parte de țară au ajuns mai mereu cele mai puține doze de vaccin. În consecință, numărul celor imunizați nu este foarte mare. În Timiș, cel puțin, sunt sub 26.000 de oameni care au făcut ambele doze, la o populație de peste 700.000.

„A fost o discuție cu președintele CJ, care pe bună dreptate spune că trebuie să intensificăm vaccinarea în zona Timișoarei și în zonele care sunt mai afectate. Acest lucru știu că urmează să aibă loc, să crească numărul dozelor în zone precum Timișoara, dar și dacă le creștem, depindem de doi factori: numărul dozelor care intră în țară pe săptămână și faptul că vaccinul nu are un efect instantaneu. El are un efect după a doua doză, după ce mai trec câteva zile de la a doua doză. Asta înseamnă că, dacă începem acum să creștem numărul persoanelor vaccinate, un efect serios o să-l avem peste două-trei săptămâni”, a mai declarat Raed Arafat.

Mallurile, închise ca să nu iasă oamenii din case

Șeful DSU a explicat și care a fost logica deciziei de a închide, la sfârșit de săptămână, mallurile. „În timpul weekendului vor fi măsuri un pic mai dure. Vor rămâne deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, magazinele care vând lucruri esențiale. Nu vor fi deschise mallurile, centrele comerciale și celelalte magazine. Ele vor fi deschise doar pe timpul săptămânii, tocmai ca să încurajăm oamenii să nu iasă decât dacă este strictă nevoie în perioada respectivă.

Apelul pe care îl fac către populație este să suporte aceste măsuri, să ne înțeleagă de ce le luăm, cum noi înțelegem efectiv că este greu pentru ei și că este deja demult de când aplicăm măsuri de diferite tipuri și e o presiune asupra oricărui om dintre noi. Dar în același timp să fie toată lumea responsabilă, în sensul ieșiți numai dacă trebuie”, a conchis Raed Arafat.

About Post Author