Caniculă și apoi vijelii. Trei zile, două coduri meteo

caniculă

Temperaturi de 40 de grade sunt așteptate luni, în vestul României, unde e cod portocaliu de caniculă. De marți, meteorologii spun că trebuie să ne pregătim de furtuni.

Codul portocaliu este valabil luni, 16 august și vizează caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. În județele Arad, Timiș și Caraș-Severin, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 40 de grade. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

În intervalul marți, 17 august, ora 10 – miercuri, 18 august, ora 10, va fi cod galben. În județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze în general de 60-80 km/h. Pe alocuri vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp și izolat peste 50-60 l/mp.

Miercuri, 18 august, în vestul țării, valorile termice vor scădea semnificativ.