Bugetul Timișoarei, votat în unanimitate. 2,2 miliarde de lei, pentru funcționarea orașului

impozite

foto: Arhivă

Fără scandal și fără modificări consistente, aproape în liniște. Așa s-a votat bugetul Timișoarei, cel mai mare din istorie. Anul electoral i-a „imunizat” pe consilierii din Opoziție, care nici n-au fost la plen decât în număr foarte mic.

Proiectul de buget pregătit de Executivul PMT înseamnă peste 2,2 miliarde de lei, față de 1,42 miliarde, în anul precedent. Este al doilea cel mai mare din țară, după București, și a trecut pe foarte repede înainte în ultimul plen al CL Timișoara. PSD, care n-a propus în acest an nicio investiție notabilă, n-a luat prea în serios ședința de vot. Doar trei consilieri – Luminița Țundrea, care a fost și președinte de ședință, Gabriela Popovici și Ioan Satmari, care oricum se grăbea – au fost prezenți. Andra Bloțiu și Sorin Ionescu au avut totuși o scuză, pentru că sunt plecați, fiecare cu „jumătatea” sa, în luna de miere.

Vot unanim, cereri minore

S-a votat în unanimitate de către cei prezenți în sala de consiliu a PMT, iar amendamentele au fost minore. Simion Moșiu (PNL) a cerut 25.000 de lei, pentru cumpărarea de translatoare portabile pentru polițiștii locali. Luminița Țundrea (PSD) a propus, de asemenea, cumpărarea de produse de dezinfecție și igienă pentru toate școlile din Timișoara, în contextul coronavirusului. Suma estimată: 5.000 de lei pentru fiecare din cele 60 de unități de învățământ. De asemenea, viceprimarul Dan Diaconu a „mutat” câteva sume, nici acelea foarte mari, de la o investiție la alta.

Bugetul consolidat al Timișoarei este construit astfel: 737,8 milioane de lei – funcționare, 687,4 milioane de lei – dezvoltare, care include proiectele cu finanțare locală, națională sau europeană, 193,6 milioane de lei – creditul de refinanțare și 663,4 milioane de lei – bugetul celor trei spitale din subordine. Secțiunea dezvoltare este de 2 ori și jumătate mai mare decât în anul precedent.

Bugetul Timișoarei e realist și ambițios, spune Robu

Care sunt principalele investiții preconizate în 2020 puteți vedea aici. „Cred că după opt ani ca primar și alți opt ani ca ordonator de credite la o importantă universitate, precum Universitatea Politehnica din Timișoara, unde am lăsat o mulțime de realizări cu care mă pot mândri, pot să judec corect un proiect de buget și vă asigur că este unul realist, este unul ambițios”, declara, la finalul dezbaterii publice pe tema bugetului, Nicolae Robu. Câte din investițiile propuse vor fi și realizate (sau măcar începute) vom vedea la finele anului.

About Post Author