Incendii în Kuncz. Gunoaie aprinse frecvent, poluare cât încape, soluții aproape zero / FOTO

kuncz

Aproape seară de seară, aerul e „parfumat” cu fum de cauciuuri și de alte gunoaie. Se întâmplă în cartierul Kuncz. S-au dat ceva amenzi, dar asta nu a pus capăt fenomenului. Încă se caută soluții.

Terenul viran de lângă străzile Câmpului și Zefirului, din Kuncz, a fost transformat de ceva vreme în groapă ilegală de gunoi. Cei care aruncă deșeuri le și dau foc înainte să plece, iar asta umple de fum rău mirositor întreaga zonă. Se întâmplă frecvent și nimic nu pare să-i oprească.

„Locatarii din zonă aduc, cu microbuzul sau cu căruța, lemne, anvelope, cabluri electrice, haine și ulterior le dau foc. Locatarii din zona Câmpului sună fie la Poliția Locală, fie la pompieri. Aceștia vin, sting focul, sancționează în măsura în care n-au fugit responsabilii de la locul faptei și pleacă. Ulterior, focul se reaprinde”, spun unul dintre cei care are casă în zonă.

Atât Poliția Locală, cât și pompierii vin ori de câte ori sunt chemați, însă nu e de ajuns. În multe cazuri, „incediatorii” nici măcar nu sunt găsiți. „Zona a ajuns să fie terorizată de evenimentele de genul acesta. Vara, dacă nu se vede fum negru și nu se simte miros de chimicale și cauciuc ars, urlă muzica de petrecere de pe la casele din Kuncz”, povestește omul.

Amenzi se dau, dar ce folos?

În ultimele 12 luni, Poliția Locală a dat 12 amenzi între 500 și 1.500 de lei. „Polițiștii locali au acționat periodic în zona cartierului Kuncz, atât în cadrul unor controale organizate cu celelalte forte din cadrul sistemului integrat de ordine publică, dar și individual, prin echipaje de polițiști locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului și Biroului Ordine Publică și Intervenție Rapidă. Cele mai multe sesizări venite din partea cetățenilor se referă la abandonarea de deșeuri și arderea acestora pe terenurile virane din zonă. Cle mai multe astfel de situații au fost semnalate pe str. Zefirului”, transmit reprezentanții PLT.

Garda de Mediu cunoaște și ea situația. Comisarii GM au fost de mai multe ori în zonă, alături de polițiști. „Intervenții s-au făcut aproape zilnic. Inclusiv sâmbătă ne-a anunțat ISU, a fost echipa noastră de permanență. Soluția ar fi să fie camere de supraveghere, eventual patrulări mai dese. Având în vedere și perioada de pandemie, îi înțeleg și pe colegii de la Poliția Locală, care sunt implicați în activitățile de control. Categoric, acel fum de cauciuc produce o poluare mare”, spune Liviu Neguț, comisar-șef al Gărzii de Mediu Timiș. Potrivit acestuia, instituția ar urma să primească drone, cumpărate de autoritățile centrale, care să supravegheze zona. Nu se știe însă când.

Cartierul Kuncz este una dintre zonele uitate ale Timișoarei. La fel în Plopi, cei care conduc orașul ajung pe aici în general în campaniile electorale. Apoi nu-și mai amintesc.