Centrul Educaţional Kuncz are 7 milioane de lei de la UE. Urmează „un proiect integral” de civilizare

kuncz

Centrul Cultural şi Educaţional Kuncz are contract de finanțare prin POR, semnat de ministrul Dezvoltării. E doar un început, spune primarul Dominic Fritz, pentru un proiect de aducere a zonei în „rândul cartierelor civilizate”. Kunczul este una dintre petele negre de pe obrazul administrației locale.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat contracte de finanţare în valoare totală de peste 142 milioane de lei, pentru modernizarea sistemului educaţional şi socio-cultural din 15 localităţi. Printre acestea, și două în Timiș. Este vorba despre 7,01 milioane de lei pentru construirea Centrului Cultural şi Educaţional Kuncz, la Timișoara, respectiv 6,7 milioane de lei, pentru construirea şi dotarea unei săli de sport şcolare la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” din Lugoj.

Centrul multifuncțional Kuncz va fi ridicat pe un teren de 966 mp, cu fonduri europene obținute de GAL Timișoara. Tema de proiectare include o clădire de trei etaje de tip servicii sociale fără cazare, dar cu spații de odihnă, recreere și relaxare. Vor fi acolo o sală de spectacole, săli de curs pentru dans, lecții de vioară, atelier de artă, After School. De asemenea, va fi deschis și un centru de zi pentru copii. Proiectul este realizat de R.G. Raal Prodserv SRL, cu sediul în Bozovici, Caraș-Severin. Municipalitatea a plătit 132.685 lei, cu TVA, pentru acesta.

În Kuncz, „problemele sunt mult mai mari”

Centrul face parte din Strategia de Dezvoltare Locală pentru comunitatea din Kuncz, gândită împreună cu Institutul Intercultural. Primarul Dominic Fritz recunoaște că e doar un pas minuscul în ceea ce privește rezolvarea multiplelor probleme din acest cartier. „Acolo problemele sunt mult mai mari și sunt complexe, avem o problemă cu cadastrarea terenurilor, prin urmare și cu buletinele oamenilor. Am discutat și cu viceprimarul Tabără, vom avea un grup de lucru pe tema Kuncz și cu Poliția Locală, pentru că problema poluării și a acestor focuri ilegale este absolut inacceptabilă.

Chiar dacă se amendează, se pare că nu se rezolvă. O să trebuiască un răspuns și din punct de vedere social, și educațional, și o abordare coercitivă, dar și o abordare neapărat legală, pentru că situația terenurilor este neclară și primăria trebuie să facă niște pași. Ne gândim la un proiect integral și numai bine, acest centru poate să fie cumva inima acestui proiect de aducere a cartierului Kuncz în rândul cartierelor civilizate în Timișoara”, spune edilul șef.

Zona Kuncz a primit, de-a lungul timpului, nenumărate promisiuni de mai bine. Practic, nu s-a întâmplat însă nimic. Oamenii din zonă se plâng de mizerie, poluare și o mare nepăsare a administrației locale, indiferent de culoarea politică.