2022 începe cu scumpiri la Timișoara. De la căldură și bilete de autobuz, la impozite și taxe

scumpiri

Noul an începe, din nou, cu multe scumpiri la Timișoara. Cresc prețurile la gigacalorie, unii proprietari vor plăti mai mult impozite, iar biletul de tramvai aproape că-și dublează prețul. De asemenea, în domeniul urbanismului se majorează unele taxe.

De luni, 3 ianuarie, cei vor cumpăra bilete de transport în comun vor plăti 4 lei, în loc de 2,5 lei, pentru 60 de minute. Noile tarife, pentru restul serviciilor, ale STPT sunt următoarele: legitimații de 1 zi (valabile pentru toate mijloacele de transport public) – 15 lei; abonament 1 linie pentru 30 zile – 100 lei; abonament 1 linie expres pentru 30 zile – 115 lei; abonament general 30 zile – 130 lei; abonament general agent economic nominalizat (valabil 30 de zile)- 200 lei; abonament general agent economic nenominalizat (valabil 30 de zile) – 250 lei; abonament general anual – 1.100 lei.

În ceea ce privește impozitele și taxele locale, proiectul privind anul 2022 a trecut cu cântec. În prima fază, el a fost votat de două ori în aceeași ședință și a fost „reclamat” la prefectură de PSD și PNL. HCL-ul a fost ulterior revocat și a fost repus pe ordinea de zi. Potrivit propunerii votate, se triplează impozitele pentru persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale. Practic, din 2022, persoanele fizice și firmele vor plăti impozite identice pentru clădirile nerezidențiale pe care le au în proprietate. Cresc, de asemenea, cu 20 de procente impozitele pe locuințe.

Căldură și apă caldă, mai scumpe

Și abonații Colterm vor plăti facturi mai mari cu începere de la 1 ianuarie. Mai exact, gigacaloria își dublează prețul.

Propunerea a trecut de plenul CL chiar înainte de Crăciun. Ea a suferit o modificare față de ce se anunțase inițial. Executivul PMT voia ca prețul local al energiei termice facturată populației să fie de 644 lei/MWh, inclusiv TVA, în condițiile în care se făcea „modificarea/ajustarea preţului local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. la valoarea de 851,27 lei/MWh, inclusiv TVA”.

Între timp, s-a schimbat schimbarea, astfel că populația va plăti 416,24 lei/MWh, inclusiv TVA”. Diferența de 435,03 lei/Mwh vine de la bugetul local, dar „plata acestor sume asigurate din bugetul de stat nu va depăși plafonul anual de 15 milioane de euro, echivalent în lei, care poate fi acordată Colterm SA”.

Și la Urbanism sunt majorări

Vor crește și unele taxe din domeniul urbanismului. Taxa pentru eliberarea avizului de oportunitate și a avizului arhitectului șef, care se încasează de fiecare dată când se analizează dosarul, va crește de la 200 la 500 de lei. Taxa pentru avizare PUZ/PUD și înaintarea documentațiilor PUZ/PUD în plenul CL se majorează de la 500 la 700 de lei.

Cea mai mare creștere se înrgistrează însă în cazul taxei pentru eliberarea/prelungirea unui certificat de urbanism în regim de urgență. Tariful era de 1.000 de lei și de la 1 ianuarie, aceasta va fi de 3.000 de lei.

Scumpirile de la Colterm și de la transportul în comun vin pe fondul majorărilor de preț de la combustibili și de la energie.

About Post Author