Taxele și impozitele pe 2022, majorate exact cum a cerut Executivul

taxele și impozitele

Impozitele și taxele locale vor fi modificate, în 2022, exact așa cum a propus Executivul PMT, plus amendamentele susținute de USR și Raul Ambruș. Practic, proiectul este identic celui anulat înainte ca prefectura să-și fi terminat evaluarea, după ce a fost reclamată o eroare de procedură.

Proiectul privind nivelul taxelor și impozitelor pentru 2022 a fost votat inițial la finele lunii octombrie. Principala modificare propusă a fost triplarea impozitelor pe care trebuie să le plătească persoanele fizice, deținătoare de clădiri industriale. Practic, se ajunge la același nivel, fără diferență, între persoane fizice și juridice. „Asta e prima propunere care va aduce un plus în buget de circa 5 milioane de lei (…) Există de mulți ani o diferență între firme și persoane fizice pentru clădirile nerezidențiale, deși destinația clădirii este aceeași. Vorbim despre 3.500 de timișoreni care sunt proprietari de clădiri nerezidențiale (…) mai puțin de 1% din populație”, explica atunci primarul Dominic Fritz.

Raul Ambruș, exclus din PNL, a susținut aplicarea unei bonificații de 10% acordată persoanelor juridice care își plătesc integral impozitele până la 31 martie, exact cum se întâmplă la persoanele fizice. Paula Romoceanu (USR) a propus scutirea de la plata impozitelor auto pentru revoluționari, dar și o scutire, pe timp de cinci ani, pentru cei care au executat lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice. 

Nimic nou sub soare

Proiectul a fost votat de două ori în același plen, astfel că ulterior atât PSD, cât și PNL s-au adresat Instituției Prefectului. La finele lunii noiembrie, HCL-ul respectiv a fost revocat, „întrucât reluarea votului s-a datorat unor disfuncționalități de natură tehnică”.

Procedura de vot a fost reluată joi, 16 decembrie, iar rezultatul era previzibil. Au trecut exact aceleași trei amendamente propuse de Raul Ambruș și Paula Romoceanu și au căzut cele inițiate de Roxana Iliescu și Radu Țoancă.

Singura diferență a fost numărul de voturi. Dacă în prima „tură” proiectul a trecut cu14 voturi „pentru” și 13 împotrivă, acum rezultatul final a fost 14 – 11. Asta, pentru că au lipsit de la acest plen Ștefan Sandu (PNL) și Marius Craina (Pro România).

About Post Author