Zonă pietonală extinsă, în centrul Timișoarei. Încă trei străzi interzise pentru mașini

timișoara

Nu e niciunde ca la Timișoara. Niciun alt oraș din România nu are o zonă pietonală atât de extinsă și nici măcar Clujul nu se poate compara cu noi. Vestea proastă, cel puțin pentru șoferi, este că, în viitorul nu foarte îndepărtat, alte străzi din centru vor fi interzise mașinilor.

Sunt destule voci pe rețelele de socializare care laudă modul în care alte orașe din România se dezvoltă și se adaptează nevoilor secolului XXI. Primarul Nicolae Robu spune totuși că mulți dintre cei care vorbesc pe această temă se bazează doar pe… auzite. El merge însă să vadă cum stau lucrurile în teren.

„Foarte multă lume vorbește despre alte orașe fără să fi călcat în ele. Eu mă duc special numai să văd, umblu în țară când am timp. Câteodată mă duc în weekend, în concediu, când pot… Am fost în mai multe orașe, nu vreau să spun ca să nu se creadă că mă duc din nu știu ce motive”, afirmă edilul-șef.

Centrul pietonal al Timișoarei nu se compară cu nimic

Printre orașele vizitate mai mult sau mai puțin incognito se numără, desigur, Sibiul și Clujul. Iată și concluzia: „La Cluj, eu admir acest complex pentru evenimente format din sala polivalentă și stadion. Altfel, nu se poate compara centrul nostru pietonal, cu 27 de străzi, patru piețe și două piațete, cu zona pietonală a oricărui alt oraș din țara asta, nu mă refer la Cluj. Nu are niciun oraș așa ceva”.

Zona pietonală a Timișoarei este unul dintre subiectele cu care primarul Robu se laudă ori de câte ori are ocazia. Cea mai mare parte a acesteia a devenit exclusiv pietonală printr-un proiect depus pe fonduri europene de administrația Ciuhandu și finalizat în iarna lui 2015. De atunci, alte câteva străzi din același areal au fost interzise pentru mașini. Ultimele au fost Gheorghe Lazăr, partea dinspre Piața Unirii, și Ungureanu.

Urmează o lărgire de zonă pietonală

În total, au dispărut sute de locuri de parcare, fără să fi fost construită vreo parcare publică. Vestea care nu-i va bucura defel pe șoferi este că mai urmează o… „pietonizare”. „Deci, eu am oprit accesul mașinilor pe 27 de străzi, patru piețe și două piațete. Probabil vor mai urma trei, mai sunt străzi mici în zona Pieței Unirii”, a mai declarat Nicolae Robu. Edilul nu a dat detalii, dar străzile pe care încă este permis accesul auto sunt situate în zona Domului: George Coșbuc, Matei Corvin și Paul Chinezu.

About Post Author