Ziua Timișoarei: trei zile, prin centru și în cartiere. De aproape 100.000 euro

Timișoara marchează 102 ani de la intrarea trupelor românești în Banat, sub comanda colonelului Virgil Economu. S-a întâmplat în 3 august 1919, la opt luni de la Marea Unire din 1918. 3 august este Ziua Timișoarei, prima celebrată sub noua administrație Fritz. Evenimentul durează, de fapt, trei zile și costă aproape 100.000 de euro.

ziua Timișoarei

„Istoria României şi a acestui colţ de ţară consemnează intrarea trupelor române sub comanda colonelului Virgil Economu în Timişoara la data de 3 august 1919, dată la care Banatul a fost readus în graniţele României. Momentul istoric trăit de Banat şi implicit de Timişoara, la 3 august 1919, a căpătat o semnificaţie aparte în anul 1999, când, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217, a fost stabilită data de 3 august ca fiind Ziua Timișoarei”, transmit reprezentanții primăriei.

Ziua Timișoarei, ajunsă la ediția 21, va fi celebrată, în acest an, atât în centrul orașului, cât și în cartiere, transmit cei de la PMT. Casa de Cultură este cea care se ocupă de program.

„Programul artistic va fi unul diversificat, de la muzică pop-rock până la prelucrări folclorice și muzică clasică și se va completa armonios cu materiale educative despre Timișoara, cu ateliere și expoziții ce vor evidenția forța artistică a Timișoarei. Ediția din acest an stă sub semnul declarării anului 2021 drept Anul Diasporei, expoziția «Călător între Viena și Timișoara» a artistului fotograf Călin Piescu, urmând să deschidă, în 1 august, seria evenimentelor aniversare în spațiul expozițional recent reabilitat din incinta Casei de Cultură din Timișoara”, mai spun reprezentanții PMT.

Trei zile, prin centru și cartiere

Duminică, 1 august, în Piața Libertății este programat un concert pop-rock „Timișoreni on stage”, Cântă, cu această ocazie, Cargo, TM Groove și Beck Corlan. Biletele sunt gratuite și se pot lua de pe iabilet.ro. Luni, 2 august, tot în Piața Libertății, de la ora 19, este spectacol oferit de Ansamblul Timișul și soliștii Andreea Voica, Carmen Popovici-Dumbravă, Dumitru Stoicănescu, Petrică Miulescu-Irimică și Doriana Talpeș. Va concerta și Cosmin Rafael Bălean Band, care aduce proiectul muzical „Europa în Timișoara”, cu prelucrări din folclorul statelor europene.

Marți, 3 august, de la ora 10,30, în Piața Unirii sunt festivități oficiale. De la ora 18, în același loc, concertează Filarmonica Banatul și corul Voces Timisienses. De la ora 20 va fi un spectacol al Operei Române, în Piața Libertății, iar de la ora 22, în Piața Unirii, Zoli Toth își prezintă proiectul vocal-simfonic „Better Together”. Și în acest caz biletele sunt gratuite și se vor putea lua de pe iabilet.ro.

În cartiere vor avea loc, transmit cei de la PMT, tururi ghidate, ateliere și… materiale educative despre istoria cartierelor Timișoarei. Mai multe detalii vor fi anunțate de Casa de Cultură Timișoara. Pe Agenda culturală a CC, Ziua Timișoarei cu „Zoli Toth & Friends, concerte ale instituțiilor de cultură timișorene, concert Ansamblul Timișul, întâlniri cu timișorenii sub formă de podcast, Timișoara de poveste, acțiuni dedicate copiilor”, are prevăzută suma de 457.200 lei