Voluntari atacați cu pietre de vecinii romi de pe Loga. Din nou, violență în centrul Timișoarei / VIDEO

logs

Scene incredibile în centrul Timișoarei, la doi pași de Palatul Administrativ. Angajații Asociației Logs au fost atacați cu pietre de noii lor vecini de pe bd. Loga. Abia se mutaseră cu chirie, însă n-au avut liniște. Au fost evacuați a doua zi, după un nou „asalt”, dar numai după intervenția polițiștilor.

Asociația Logs coordonează, din luna martie, alături de Direcția de Asistență Socială a PMT, Centrul de Suport „Timișoara pentru Ucraina” și oferă de trei luni asistență complexă pentru refugiați. ONG-ul a închiriat, recent, o clădire situată de bd. Loga, la numărul 54, foarte aproape de Palatul Administrativ. Aici ar fi urmat să se deruleze activități sociale și educaționale cu copii, dar și activități de consiliere și asistență psihologică. Practic, ar fi trebuit deschis un centru comunitar, destinat nu doar refugiaților din Ucraina, ci și altor categorii vulnerabile.

Joi, în 2 iunie, cei de la Logs au început să mute mobilă și echipamente, însă din prima zi au fost luați în primire de vecinii de etnie romă. Aceștia le-au spus, fără echivoc, că nu sunt bineveniți în zonă și că vor neapărat să cumpere imobilul, deși proprietara acestuia i-a refuzat deja. Au fost rostite, spun cei de la Logs, cuvinte precum „omor” sau sânge”, iar unii dintre ei au fost împiedicați să intre.

„Nu e normal să nu ne simțim în siguranță”

În cele din urmă, asistenții sociali au reușit să intre în clădire, dar, după câteva ore, o vecină a început să arunce cu pietre în curte. S-a sunat la 112, a venit un echipaj de poliție care a legitimat-o pe femeia violentă și cam asta a fost tot.

A doua zi, atacurile cu pietre au continuat și mai violent, fiind sparte chiar o parte din geamurile imobilului. Polițiștii de la Secția 1 au fost chemați prin două apeluri la 112 și, în cele din urmă, a venit o echipă de criminaliști, fiind depusă și plângere pentru distrugere și tentativă de omor. Angajații Logs au fost evacuați cu ajutorul Poliției.

„Este regretabil că am ajuns să fim atacați cu pietre de vecinii casei pe care am închiriat-o legal. Colegii noștri au suferit atacuri de panică. Contăm pe sprijinul Poliției pentru soluționarea problemei și sperăm ca astfel de acte să nu mai fie tolerate. Siguranța noastră și a beneficiarilor noștri este prioritară. De aceea sperăm ca autorii acestor hărțuiri, amenințări și atacuri să fie pedepsiți. Suntem în 2022 și astfel de fapte nu mai pot fi acceptate sau ascunse sub preș. Nu e normal să nu ne simțim în siguranță într-un oraș ca Timișoara”, spune Flavius Ilioni Loga, președintele Asociației Logs.

Potrivit reprezentanților IPJ Timiș, a fost deschis un dosar penal pentru distrugere. Nu s-a precizat nimic despre o eventuală amendă. Alte autorități ale statului nu au avut, până acum, nicio reacție. Asta, deși pe CD Loga nu e primul incident înregistrat de-a lungul timpului, în care să fi fost implicați cetățeni de etnie romă. Și, repetăm, totul s-a petrecut, practic, peste drum de clădirea în care își au sediul Prefectura și CJ Timiș.

About Post Author