Viitorul stadion are studiu de fezabilitate. Totul depinde acum de guvern / FOTO

După aproape patru ani de când a pornit licitația organizată de Compania Națională de Investiții, studiul de fezabilitate pentru viitorul stadion cu 32.000 de locuri e gata. Când va face guvernul următorii pași nu se știe. Fără două HG-uri nu se poate merge mai departe.
„A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru noul stadion din Timișoara! Terenul pe care va fi realizată construcția aparține integral Consiliului Județean Timiș, finanțarea a fost atrasă de aceeași instituție, însă demararea lucrărilor depinde de guvern. CJ este pregătit să acopere toate costurile de demolare, de pregătire a terenului și de asigurare a utilităților, motiv pentru care facem un apel public către Guvernul României să urgenteze aprobarea indicatorilor tehnico-economici și să dea hotărârile care permit începerea lucrărilor (…) Stadionul nou este una dintre cele mai importante investiții de infrastructură care urmează a fi făcute în Timișoara, va costa peste 137 milioane de euro și va avea 32.000 de locuri. Consiliul Județean Timiș va contribui, din buget propriu, cu 7 milioane de euro”, a anunțat președintele CJ, Alin Nica.
Construcția arenei multifuncționale, care va putea găzdui atât competiții sportive, cât și concerte sau expoziții, este asumată de Compania Națională de Investiții. Stadionul va fi predat în patrimoniul județului Timiș.
Întârzieri enorme în realizarea documentației
Compania Națională de Investiții – CNI a pornit licitația pentru „studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate și alte studii de specialitate” pentru stadionul de la Timișoara în august 2019. În ianuarie 2020, contractul a fost atribuit către asocierea Lucian Simion Arhitectură – Construcții Erbașu, din București.
Ordinul de începere pentru studiul de fezabilitate a fost dat în primăvara lui 2022, întârzierea în realizarea acestuia fiind de aproximativ 13 luni. Studiul de fezabilitate trebuie fie avizat de CNI și în comisia interministerială și abia apoi poate fi emisă hotărârea de guvern pentru alocarea finanțării și, apoi, vine la rând cea pentru demolarea actualului stadion.
Potrivit studiului de prefezabilitate, lucrările de construcție efective la noul stadion ar trebui să dureze 30 de luni.