Viață nouă pentru zece mori de apă din Banatul de Munte. Încă o faptă bună Acasă în Banat

mori de apă

Zece mori de apă din Banatul de Munte se pregătesc de o nouă viață, dar și de vizitatori. Primele patru sunt la Gârnic, iar voluntarii se vor ocupa de ele chiar în weekendul viitor. Inițiativa aparține, și de această dată, celor de la Acasă în Banat, care au și un partener.

Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange pun umărul la salvarea patrimoniului mulinologic din județul Caraș-Severin. Proiectul „Salvăm morile de apă” primește 32.000 lei, prin programul „Susține un ONG”, care încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

În 2019, Asociația Acasă în Banat a identificat și cartografiat aproape 250 de mori de apă din Caraș-Severin. Mai mult decât atât, la începutul anului 2020, voluntarii au renovat moara de lemn din Sasca Montană. În lunile rămase până la finele anului, prin intermediul acestui nou proiect, vor fi refăcute, cu ajutorul angajaților Orange și al altor voluntari, încă zece mori de apă. Acestea sunt în Gârnic, Pârvova (comuna Lăpușnicel) și Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț).

Obicei vechi, dar foarte actual

„Recondiționarea morilor de apă va ajuta ca acest obicei străvechi al măcinatului la moara de apă să se păstreze. Ne propunem ca aceste obiective să devină puncte importante de atracție turistică. Făina măcinată la moara de apă poate deveni un adevărat brand al Banatului. Sperăm că prin proiectul nostru putem oferi un exemplu pentru alte comunități locale, care să se mobilizeze și să-și reabiliteze propriile mori de apă”, spune Radu Trifan, președintele Acasă în Banat.

„Am selectat acest proiect în cadrul concursului de finanțare «Susține un ONG», înainte de declanșarea pandemiei. Între timp, oamenii au redescoperit plăcerea coacerii pâinii în casă, un trend care a epuizat stocul de făină artizanală din Europa. Ne bucurăm că prin acest proiect putem repune în funcțiune vechi mori din Banat, reînviind totodată tradiții locale care iată, se dovedesc foarte actuale”, a declarat Amalia Fodor, directorul Fundației Orange.

Puteți contribui și voi

Primele patru mori de apă vor fi reabilitate în perioada 17-19 iulie, la Gârnic. Voluntarii vor repara acoperișurile, fundațiile, podețele și potecile, vor curăța ierugile, vor ecologiza albia râului Camenița și vor face mici amenajări pentru a încuraja turiștii să viziteze morile. Dacă vreți să participați, nu trebuie decât să vă înscrieți aici. Următoarele acțiuni, cele de la Pârvova și de la Șopotu Vechi, vor fi anunțate ulterior.

Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri. Asociația este membră a International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume.

About Post Author