Viață nouă pentru Elisabetin, Fabric și Iosefin. Momentan, doar din vorbe

Fabric

Străzi refăcute, trasee pentru pietoni, clădiri de pe care nu mai cade vopseaua scorojită. Pe scurt, adevărate atracții pentru turiști. Nu acum, ci într-un viitor neprecizat. Cartierele istorice ale Timișoarei – Elisabetin, Fabric și Iosefin – sunt în atenția primăriei, care vorbește despre revitalizare urbană, pe bani de la UE.

Primăria Timișoara pregătește viitorul exercițiu financiar european. Sunt mai multe proiecte, printre care și unele care vizează cartierele istorice, altele decât Cetate. „Vom avea trei proiecte, numai pentru unul vom putea primi bani să elaborăm documentația pregătitoare, dar noi avem și rezerve pe fiecare dintre aceste axe. Pe locul întâi este regenerare urbană zona Piața Mocioni. Când spun zonă am în vedere un areal larg, el va fi stabilit tocmai cu ocazia elaborării acestei documentații, de la malul Begăi și pe toate direcțiile în jurul pieței. (…) Apoi vom avea regenerare urbană pentru zona Piața Traian. Iarăși precizez, nu numai pentru Piața Traian propriu-zisă, vorbim de zona Piața Traian. Înseamnă că vom ajunge la Prințul Turcesc, la Podul Decebal (…) Avem și zona Bălcescu-Piața Maria”, spune primarul Timișoarei.

În Traian e „momentul intervenției majore”

Piața Traian, Fabricul în general, este o zonă despre revitalizarea căreia se vorbește periodic. Mare lucru nu s-a făcut însă, pavajul e o în stare proastă, curățenia lasă de dorit, iar despre lucrări la clădiri nu prea poate fi vorba. În 2019, în toamnă. Piețe SA a deschis un târg pe care îl numește „de produse tradiționale”. E cu mici și fasole la ocazii speciale, „asortate” cu muzică populară. Căsuțele de 70.000 de euro sunt încă în piață, ornate cu șiraguri de cetină din plastic, însă acum majoritatea sunt închise. În curând, acolo se va vinde și lubeniță, idee bine văzută dinspre primărie, pentru că aduce oameni în piață.

Primarul Timișoarei anunță, pe Facebook, planuri mari. „Credibilitatea se obține prin realizări concrete, nu prin vorbe goale! (…) Vom continua – iată acum și un proiect pt. Următorii ani, un proiect la care ținem ff mult: «Regenerarea urbană a zonei Fabric» (…) Este momentul intervenției majore, una pe care încercăm să o abordăm prin concurs de soluții și care să vizeze toate elementele de regenerare urbană a zonei”, notează acesta.

Planurile includ reabilitarea și punerea în valoare a străzilor și bulevardelor, intervenții de restaurare asupra monumentelor emblematice (Sinagoga din Cetate, Biserica Millennium, Bisericile și palatele din Piața Traian, Biserica Sfântul Ilie etc.), trasee pietonale noi create, care să lege aceste monumente majore, dar și „o relație corectă cu noile intervenții culturale (MultipleXity și Muzeul Tramvaielor Corneliu Miklosi)”.

Uitare și nepăsare

Nici în Iosefin și Elisabetin, cel puțin pentru moment, lucrurile nu stau mai bine. În Piața Bălcescu, ultima realizare a fost, în 2013, intersecția din fața bisericii. Primarul voia să pună acolo Coloana Fidelității, dar apoi a decis că e în regulă și o fântână. Contractul pentru proiectarea și execuția acesteia, lucrări evaluate la peste 806.000 lei, a fost semnat în luna martie, dar ordinul de începere nu a fost dat.

În Piața Mocioni, primăria a vrut să ofere unui investitor posibilitatea de a deschide o terasă pe platoul principal. Nu a venit nimeni. Clădirile istorice din zonă, unele dintre adevărate palate, sunt, cu mici excepții, în stare foarte proastă. Când se va trece – dacă se va trece – de la stadiul de vorbă la cel de faptă e o întrebare care nu are niciun răspuns.

About Post Author