USR și-a pus oamenii la Horticultura, Piețe și STPT. Cum a rămas Culiță Chiș pe dinafară

CL Timișoara

Au fost completate, marți seară, consiliile de administrație de la Horticultura, Piețe și UCA și a fost votat CA-ul de la STPT. Liberalii n-au votat și au invocat atât politizarea funcțiilor, cât și o alianță PSD – USR la nivelul CL Timișoara. Culiță Chiș n-a „prins” la STPT, fiind singurul rămas pe dinafară dintr-o listă de 10 persoane.

Plenul de marți al CL s-a desfășurat pentru prima dată fizic după câteva săptămâni. Au lipsit patru consilieri de la USR: Ana Munteanu, Răzvan Negrișanu, Paula Romocean și Aida Szilagyi. Ordinea de zi – cu deja obișnuită „listă suplimentară”, care a avut 11 puncte – n-a fost neapărat una care să pună mari probleme.

Au existat însă patru proiecte „cu cântec”. Acestea au vizat numirea unui administrator provizoriu la Horticultura SA, a câte unui membru în CA de la Piețe SA și Agenția de Achiziții Publice, dar și votarea membrilor CA-ului definitiv de la STPT. S-a votat la finalul ședinței, pe buletin de vot, în cabină, ca la alegeri.

„Alianța PSD – USR va funcționa”

Discuții au fost încă dinainte de începerea ședinței, pentru că, de exemplu, la STPT erau zece candidați pe nouă locuri, iar unul dintre ei era Culiță Chiș. Acesta a obținut penultimul punctaj în clasificarea candidaților, la care s-a ținut cont de referinţe și istoric profesional. După cum s-a văzut ulterior, acest clasament n-a avut importanță când a venit vorba de opțiunile consilierilor locali.

Înainte să se treacă la votul propriu-zis, liderul de grup al PNL, Adrian Lulciuc, a anunțat că liberalii nu vor participa. „Noi, grupul PNL, pentru că știți foarte bine că alianța PSD – USR va funcționa și ați obținut numărul necesar de voturi, nu vom vota aceste patru puncte. Argumentat, știți și dumneavoastră, scandalul de la Piețe, anchetele care se întâmplă acolo (…) evident că ați reușit să politizați toate consiliile de administrație de la regiile din subordinea CL cu membri USR sau din Platforma liberală și așa mai departe. Ăsta e un alt motiv pentru care refuzați în continuare să nominalizați profesioniști și desemnați oameni în CA-uri pe criterii politice”, a afirmat Lulciuc.

Cel puțin teoretic, la Timișoara, PNL și USR sunt în alianță.

Curiozitățile din CA-uri

Revenind la propuneri, la Horticultura, președintele de CA, Anca Megan, și-a dat demisia din motive personale. Propunerea venită din partea USR a fost Mircea Vancia, prezentat de viceprimarul Ruben Lațcău drept economist, cu experiență de 12 ani în managementul deșeurilor, dar și antreprenor.

Replica liberalilor a venit prin Adrian Lulciuc, care a spus că Vancea este „un celebru postac de serviciu al USR” și i-a invitat pe colegii consilieri să arunce un ochi pe rețelele de socializare. S-a votat, iar proiectul care îl viza pe Vancia a adunat 14 voturi. Iar pentru cei curioși, noul președinte de CA de la societatea de spații verzi își îndemna prietenii, în 2020, să voteze USR, având și poză personalizată cu actualul primar.

La Piețe SA, din consiliul de administrație a plecat Mihai Nastasiu, fost membru PNL, ultima dată „înrolat” politic în AUR. Propunerea venită din partea USR a fost avocata Sorina Bianca Voica, despre care același Lulciuc a spus că lucrează „la societatea de avocatură a lui Nastasiu”. Cum ar veni, aceeași Mărie, cu altă pălărie. Voica a strâns 13 voturi și a „trecut”.

Expert contabil cu experiență în campaniile electorale, la UCA

La Agenția de Achiziții Publice, celebra UCA, a existat o procedură de selecție pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație. Au fost două candidaturi, din care una respinsă pe motiv de dosar incomplet. A rămas în cursă doar Monica Ocnean, cu „studii superioare în domeniul economic, certificat de auditor financiar, carnet de expert contabil”. Deși prezentată eronat de „vicele” Lațcău drept propunere din partea USR, ea a fost evaluată la concursul respectiv și a obținut peste 86 de puncte, fiind declarată admisă.

Adrian Lulciuc a intervenit și de această dată, susținând că Monica Ocnean este mandatarul financiar al PSD. El a fost însă corectat de Roxana Iliescu (Pro România), care i-a spus că e mandatarul financiar al partidului din care face parte. Și această propunere a trecut, cu 14 voturi.

Culiță Chiș a vrut la STPT, dar degeaba

La STPT urma să fie stabilit consiliul de administrație definitiv, din care fac parte nouă persoane. CA-ul provizoriu fusese numit în martie, în următoarea componență: Sorin Ungurușan, Paul Finta, Tiberiu Simionaș, Mădălin Dogaru, Mihai Dan Gheorghe, Cosmin Buzan, Bogdan Daniel Popescu, Cosmin Pavlovici și Mădălin Gheorghe. Votul a fost și atunci secret și, la acea vreme, nu și-au exprimat opțiunile nici grupul PNL și nici Roxana Iliescu.

Pentru viitorul CA a fost derulată o procedură de selecție la care s-au înscris Tiberiu Simionaș, Ciprian Simionescu, Mădălin Dogaru, Daniel Dorin Bălin, Paul Finta, Mădălin Gheorghe, Sorin Ungurușan, Bogdan Popescu, Culiță Chiș și Mihai Dan Gheorghe. Aceasta a fost, de altfel, ordinea punctajelor. S-a trecut la vot și au „trecut” toți, cu 13 sau 14 opțiuni, mai puțin Culiță Chiș, pe care l-au preferat doar doi consilieri. Pentru conformitate, Tiberiu Simionaș și Mădălin Dogaru sunt membri USR. Paul Finta e avocat și a fost membru PNL. Bogdan Popescu este angajat în PMT, coleg de birou cu Sanda Greblă, iar Mădălin Gheorghe a plecat din PNL odată cu Raul Ambruș, după scandalul din vara lui 2021.

La fel ca în martie, liberalii spun despre USR-iști că au făcut blat cu PSD. Dacă numărăm voturile, celor nouă ale USR-iștilor li s-au alăturat, în cazul STPT, patru sau cinci. PSD are trei consilieri – Andra Lăpădatu, Radu Țoancă și Ioan Satmari, iar Pro România, doi: Roxana Iliescu și Marius Craina. Una peste alta, e cel puțin ciudat să acuzi politizarea CA-urilor. Mai corect ar fi politizarea de partea care nu trebuie, fiindcă de când lumea aceste structuri sunt surse „de inspirație” pentru sinecuri.

About Post Author