UPDATE. Caravaggio, într-un fel sau altul, din 16 noiembrie, la Muzeul Național de Artă Timișoara

caravaggio

sursa foto: Facebook / Filip A. Petcu

Cu bannere pe Palatul Baroc și o postare pe contul de Facebook al directorului, Muzeul Național de Artă anunță, semi-oficial momentan, mult așteptata nouă expoziție. „Luminile lui Caravaggio” va fi deschisă în 16 noiembrie și va sta deschisă până la finele lunii februarie 2025.

„Muzeul Național de Artă Timișoara se pregătește cu surprize de ziua lui Caravaggio. Consiliul Judeţean Timiş finanțator principal. 29 septembrie”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, directorul Filip Petcu.

Michelangelo Merisi da Caravaggio s-a născut în 29 septembrie 1571, la Milano. Maestru al clarobscurului, rebel și acuzat de crimă, Caravaggio a murit la 38 de ani, cel mai probabil în urma unei încăierări stradale. Considerat „cel mai important pictor din Roma” la începutul secolului al XVII-lea, Caravaggio a lăsat în urmă câteva zeci de lucrări, cele mai multe dintre ele de mari dimensiuni. Multe se găsesc în biserici, dar și în muzee importante din lume. Galleria Borghese, din Roma, are, spre exemplu, cinci. În ultimii ani au fost descoperite, uitate în diverse locuri, altele, mai mici, autentificate ulterior de experți.

Fără promovare intensă

Viitoarea expoziție de la Timișoara are un nume, „Luminile lui Caravaggio”, și o dată de deschidere. Pare un pic ciudat, având în vedere promovarea făcută intensiv anul trecut expozițiilor Victor Brauner și Constantin Brâncuși. Practic, cu mai puțin de două luni înainte de vernisaj, nu se știe ce lucrări vor fi expuse în Palatul Baroc și nici cât costă organizarea expoziției.

Muzeul Național de Artă nu a achiziționat până acum, cel puțin nu prin Sistemul de Achiziții Publice, nici servicii de asigurare sau transport pentru lucrările care vor fi aduse la Timișoara. Ultima licitație vizează asigurările pentru expoziția Constantin Brâncuși. Aceasta a fost lansată în sistem cu două luni înainte de deschiderea expoziției și anulată ulterior. Procedura pentru transportul acelorași lucrări a fost publicată în SEAP înainte de cea pentru asigurări. Aceasta a scos din bugetul MNArT aproape 420.000 euro.

Puțină căutare pe Internet

În lipsa unor informații oficiale, nu știm câte lucrări semnate Caravaggio vor ajunge la Timișoara și care va fi conceptul curatorial. Am căutat însă pe Internet expoziții Caravaggio deschise în ultimii ani în estul Europei.

Am găsit, la Budapesta, în 2013 – 2014, „De la Caravaggio la Canaletto”, cu 140 de lucrări, din care peste 100 de la Luvru, Prado, Galleria Uffizi sau Galleria Borghese. Nouă dintre acestea purtau semnătura lui Caravaggio.

Pentru că Muzeul Național de Artă din Timișoara nu e, totuși, oricât ne-am dori, Muzeul de Arte Frumoase din capitala Ungariei, mai plauzibilă pare organizarea, în Palatul Baroc, a unei expoziții pe modelul celei denumite „Timpul lui Caravaggio”. Aceasta a fost deschisă în perioada noiembrie 2021 – februarie 2022, la Castelul Regal din Varșovia.

UPDATE

Deși nu apare nici măcar indexată cu Google, Muzeul Național de Artă din Timișoara a creat o pagină dedicată expoziției Caravaggio, dar a decis să nu anunțe acest lucru oficial. Așa cum intuiam, expoziția din Palatul Baroc este construită pe modelul celei de la Varșovia, lucrările expuse fiind cele de la Fundația Roberto Longhi din Florența. Longhi a fost un reputat critic de artă, specializat în Caravaggio.

Astfel, va fi o singură lucrare a pictorului italian, „Ragazzo morso da un ramarro / Băiat mușcat de șopârlă”, de dimensiuni aproximativ 62 x 52 cm. Celelalte peste 40 de lucrări sunt semnate de discipoli ai lui Caravaggio. Biletul de intrare, cu preț întreg și toate costurile incluse, costă 88 de lei, iar rezervări pot fi făcute AICI.

About Post Author