Turnul de Apă din Iosefin, în prag de șantier. Timișoara, prin lunetă telescopică
Încă din acest an, ar trebui să înceapă șantierul de reabilitare de la Turnul de Apă din Iosefin. Undeva spre finalul lui 2022, aici ar trebui să apară unul dintre punctele de maxim interes ale Timișoarei. Banii vin, în principiu, din fonduri norvegiene și totul depinde acum de mobilizarea… românească.

Ridicat acum mai bine de un secol, după planurile inginerilor Janos Lenarduzzi și Richard Sabathiel și ale arhitectului Szekely Laszlo, Turnul de Apă din Iosefin străjuiește malurile canalului Bega, fără a mai avea, de decenii, vreo altă utilitate. E bun doar pentru poze și, eventual, de întrebări pentru cei care nu-i cunosc istoria. De la înălțimea celor peste 50 de metri ai turnului, într-o zi senină, poți admira până hăt-departe Timișoara. De sus, poți vedea, amestecate într-un puzzle postmodernist, clădiri dărăpănate, complexuri rezidențiale și apa tulbure a Begăi, străbătută agale de câte un vaporetto.
Zona arată, în mare parte, dezolant, departe de binefacerile moderne ale civilizației. Te și aștepți ca, de pe undeva, de pe o străduță, să apară vreun vânzător de sifon sau te miri ce alt comerciant. În curând însă, dacă totul merge bine, Turnul de Apă ar putea retrezi interesul pentru cartierul Iosefin.
Construcția ar putea începe în toamnă
Banii pentru „refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin” vin prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului Ro-Cultura. De proiect se ocupă Primăria Timișoara, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener. Suma totală este de 10,9 milioane de lei, din care 7,3 milioane finanțare nerambursabilă. De la bugetul național vin 1,29 milioane de lei, iar cei doi parteneri pun restul de 2,1 milioane. Contractul de finanțare a fost semnat în septembrie 2020, iar data de finalizare a proiectului este 29 februarie 2024.
„Până în momentul de față s-a realizat o parte din proiect pentru obținerea autorizației de construire, care a fost depusă la primărie. Sperăm în foarte scurt timp să primim proiectul tehnic. Acesta va fi avizat de finanțatori și apoi putem să dăm drumul la licitație. Până în toamnă sperăm să putem da drumul la construcție”, spune Roxana Canceal, de la Direcția de Dezvoltare a Primăriei Timișoara.
Turnul de Apă ar putea fi deschis la finele lui 2022
Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții, formată din birou administrativ și grupuri sanitare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Va fi demolat gardul existent, va fi amenajat terenul cu rampa de acces și vor fi realizate gradene de beton și o copertină.
Vor fi restaurate scările și balustradele, iar în interior va fi amplasat un planșeu metalic, pe post de foaier. Unul dintre vechile rezervoare va fi păstrat integral, iar cel de-al doilea va fi păstrat doar parțial, în el urmând să fie făcute goluri pentru lumină. În interior va fi amenajat, de asemenea, un lift.
„Sunt foarte impresionat de cum au reușit strămoșii noștri să construiască ceva ce avea o utilitate foarte clară, totuși cu o estetică și o frumusețe aparte. Mi-aș dori ca, și în ziua de azi, poate, unii să ia lecții de la arhitecții de atunci. Acest turn este efectiv gol. Pe trei nivele vor fi platforme. Proiectul face parte din strategia de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură, de a pune la dispoziția comunității spațiile nefolosite din Timișoara. Mă bucur că acest proiect va fi gata fix când vom fi Capitală Culturală a Europei în 2023. Acum așteptăm proiectul tehnic, apoi vom da drumul la licitația de execuție. Probabil în toamnă vom putea să începem execuția. Ne așteptăm ca la finalul anului viitor să putem deschide acest turn”, spune primarul Dominic Fritz.
Ce se face acolo
Potrivit calendarului de finanțare, execuția lucrărilor este prevăzută a fi realizată în 15 luni, estimat august 2021 – octombrie 2022. După finalizare acestora, urmează să se desfășoare activități coordonate de Asociația Prin Banat.
„Reabilitarea și reactivarea Turnului de Apă o vom face printr-o serie de activități educative, culturale și informative. Locurile pentru artă și cultură în afara Cetății sunt limitate. Prin acest proiect ne dorim să animăm Turnul de Apă împreună cu întreg cartierul Iosefin, care are o bogată moștenire istorică și culturală”, explică Oana Pâslaru, de la Prin Banat.
Ideile sunt multe și ele includ și activități în timpul șantierului efectiv. Pe durata acestuia vor fi organizate tururi și vizite de șantier pentru studenții de la facultățile de profil, pentru a observa procedurile din timpul procesului de restaurare. Vor fi făcute, de asemenea, proiecții 3D pe turn, în vederea familiarizării publicului cu proiectul. Vor fi organizate expoziții permanente și temporare, precum și o mulțime de alte activități: teatru, muzică, film și ateliere. La parter va fi amenajată o cafenea.
Sus, la ultimul nivel, va fi un mic spațiu de belvedere, unde va fi instalată și o lunetă telescopică. De acolo, curioșii vor putea vedea Timișoara la 360 de grade.