Turneul național Romanian Young Virtuosos se încheie la Timișoara

Romanian Young Virtuosos

Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Muzică și Teatru, Seat România și Forumul Cultural Austriac din București, prezintă concertul de închidere a turneului național Romanian Young Virtuosos.

Concertul va avea loc joi, 10 octombrie, ora 19, în Sala Orpheum a Universității de Vest. El va fi susținut de soprana Rodica Vică (Austria/România), mezzosoprana Martiniana Antonie (Germania/România), violoncelistul Ștefan Cazacu (România) și pianista Diana Ionescu (România).

Programul concertului va include atât piese compuse de George Enescu, George Stephănescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino și Paul Constantinescu, în perioada tinereții, cât și Ciclul de trei lieduri pe versuri de Noemi Marin pentru voce, violoncel și pian special compus de muzicianul Vlad Maistorovici.

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Masterclass-uri pentru studenții de la UVT

La finalul turneului național Romanian Young Virtuosos, soprana Rodica Vică și violoncelistul Ștefan Cazacu vor susține, în 11 octombrie, un master-class vocal, respectiv de violoncel pentru studenții Universității de Vest din Timișoara.

Prin proiectul Romanian Young Virtuosos, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură își propune să inspire tânăra generație și să promoveze patrimoniul muzical național, oferind o experiență artistică de neuitat publicului din România.

Romanian Young Virtuosos prezintă publicului larg lucrări românești mai puțin cântate sau chiar necunoscute și încurajează tinerii muzicienii români, la început de drum, să-și continue formarea, având ca exemplu perioada de tinerețe a compozitorilor români ai secolului XX și XXI. Acest proiect este rezultatul cercetărilor sopranei Rodica Vică realizate în biblioteci și arhive din București și Viena.

Despre artiști

Rodica Vică este o soprană apreciată pentru expresivitatea și versatilitatea vocii sale, fiind considerată una dintre cele mai promițătoare artiste ale generației sale. A debutat pe scena Operei Naționale din București în 2010. De-a lungul carierei sale, a câștigat numeroase premii la concursuri de prestigiu și a colaborat cu importante orchestre și filarmonici atât din România, cât și din străinătate. Printre realizările notabile se numără premiera mondială a oratoriului „Strigoii”, de George Enescu, alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, și aparițiile la evenimente de prestigiu precum Canto Barocco la Teatro La Fenice și Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina. Alte angajamente importante includ interpretarea Matthäus Passion, de J.S. Bach, sub conducerea lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român, și Poemes pour mi, de Olivier Messiaen, cu Filarmonica Transilvania, dirijată de Cristian Mandeal.

Tânăra mezzosoprană Martiniana Antonie și-a început călătoria muzicală ca elevă a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași și ulterior ca studentă a Universității Națională de Muzică din București, perioadă in care a fost și bursiera programului Tinere Talente a Fundației Regale Margareta a României. Prima incursiune a Martinianei în lumea spectacolului de operă a avut loc în 2017, în cadrul Festivalului Rossini din Pesaro, când a debutat ca studentă a renumitei Accademii Rossiniane „Alberto Zedda”. În 2018 a devenit membra a Studioului de operă al Teatrului Național din Mannheim. Are în palmares numeroase premii naționale și internaționale și a colaborat cu artiști, cântăreți și dirijori celebri, precum: Carlo Rizzi, Michele Mariotti, Giacomo Sagripanti, Gabriel Bebeselea, Alexander Soddy, Dmitry Korchak, Juan Diego Florez, Pretty Yende și Graham Vick.

Ștefan Cazacu este un virtuos violoncelist român, recent laureat al unor competiții internaționale importante. În 2022 a câștigat premiul I la International Danube Festival – Donaufest (Ulm, Germania) și premiul al III-lea la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020-2021). Provenit dintr-o familie de muzicieni celebri, Ștefan a beneficiat de o educație muzicală solidă încă de timpuriu. A urmat studii universitare la Universitatea Națională de Muzică București și la Viena, unde și-a perfecționat tehnica și expresivitatea artistică. A cântat pe numeroase scene internaționale printre care Musikverein și Konzerthaus din Viena, Filarmonica din Paris, Elbphilharmonie Hamburg, Konzerthaus Berlin și Auditorium Parco della Musica din Roma. A fost acompaniat de dirijori renumiți precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru și Theo Wolters.

Diana Ionescu este recunoscută pentru „pianistica impunătoare și muzicalitatea matură” (Musical Pointers) și s-a remarcat prin interpretarea capodoperelor din multiple epoci, de la Barocul lui Scarlatti și Bach, la puritatea clasică a lui Mozart și Schubert, până la măreția romanticilor și modernilor precum Schumann, Rachmaninov și Stravinsky. A susținut recitaluri și concerte pe scene prestigioase, incluzând Wigmore Hall, Purcell Room, Royal Festival Hall, Ateneul Român și Merkin Hall din New York. A colaborat cu dirijori renumiți, printre care Peter Stark, Paul Daniel și Gabriel Bebeșelea și a concertat cu orchestre de prestigiu.

About Post Author