Trei spectacole din Timișoara, selectate la Festivalul Național de Teatru

festivalul național de teatru

Echipa curatorială a FNT 2022 a ales pentru această ediție spectacole din stagiunea trecută. Cei trei curatori au vizionat, fizic sau online, peste 100 de producții. În finală au intrat și trei spectacole din Timișoara: de la Teatrul Național, Teatrul German și Teatrul Basca.

Conceptul Festivalului Național de Teatru este, în 2022, „Granițe fragile. Istorii fluide”. Cei trei curatori, Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, s-au ghidat după acesta în structurarea programului.

„Secțiunea «Granițe fragile» propune observarea unor estetici hibride: am fost atenți la interferențe cu alte genuri, la integrarea tehnologiilor, la hibriditatea teritoriilor estetice, dar și la artiști și artiste ale căror poetici se relevă ca fiind dinamice și coagulează direcții curajoase. «Istorii fragile» grupează spectacole care revizitează relația cu trecutul și interoghează prezentul. Am considerat relevantă includerea în structura Festivalului Național de Teatru a unor instalații performative și creații online și VR, ca răspuns direct la transformări ale limbajelor artistice din perioada pandemică, în care teatrul online a devenit o formulă agreată de un public delocalizat sau atras de tot ceea ce ține de digitalizare”, transmit curatorii.

Timișoara, de trei ori

În intervalul 1 iunie – 1 septembrie, curatorii au vizionat peste 100 de spectacole propuse de teatre de stat și independente, cărora li s-au adaugat spectacole internaționale. În selecția finală au intrat și trei spectacole din Timișoara.

„Copiii nopții” de Andrei Radu, regia Alexandru Weinberger-Bara, scenografia Corina Grămoșteanu, video design Sebastian Hamburger, de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, a fost inclus în secțiunea „Istorii fluide”, subsecțiunea „Micro-istorii. Familii scindate”. La subsecțiunea „Macro-istorii. Societăți fragmentate” a fost selectată producția „Oameni. De vânzare”, textul și regia Carmen Lidia Vidu, dramaturgia Rudolf Herbert, multimedia Cristina Baciu, costumele şi asistenţă decor Ioana Popescu, video live şi muzica Ovidiu Zimcea, ilustrații Gabriela Schinderman, de la Teatrul German de Stat.

La secțiunea „Instalații performative, creații online și VR” intră în competiție „Turnul #urmatorulnivel”, scenariul Ionuț Sociu, Alexandru Mihăescu și Teatrul Basca, regia Alexandru Mihăescu, director de imagine Cristian Ilea, editor imagine Mihai Lazăr, sound design Uțu Pascu, scenografia Lia Pfeiffer, integrare VR Radu Cernescu, foto Adrian Danciu, imagine dronă Valentin Solomie, de la Teatrul Basca și StageOn. Producția este filmată în Castelul de Apă din cartierul Iosefin, chiar înainte de începerea lucrărilor de reabilitare a acestuia.

Întreaga selecție poate fi găsită AICI. Festivalul Național de Teatru va avea loc în perioada 5 – 13 noiembrie, la București.

About Post Author