Tramvaiul Bozankaya ar putea primi undă verde în noiembrie. A trecut testele, dar nu și… birocrația

Bozankaya

Primul tramvai Bozankaya, venit la Timișoara astă vară, ar putea transporta primii călători înainte de finalul anului. Situația s-a complicat un pic din cauza testelor la care este supusă garnitura, dar nu pentru că nu le-ar fi trecut, ci din motive… birocratice.

Primul tramvai din seria de 21 care vor fi fabricate de uzinele Bozankaya, în Turcia, a venit la Timișoara la sfârșitul lunii iunie. Aproape imediat au început și testele pentru obținerea agrementului de la Autoritatea Feroviară Română, obligatoriu pentru ca garnitura să poată circula în România. Omologarea tramvaiului, explica, în august, viceprimarul Ruben Lațcău, „va fi finalizată în septembrie și pasagerii se vor putea bucura de noua achiziție la scurt timp după, când acesta va intra în circulație cel mai probabil pe linia 1”.

Nu e chiar așa simplu însă. „În mod normal, termenul pe care constructorul și AFER și l-au asumat pentru agrement era 4 octombrie. Testele sunt făcute de AFER, dar nu AFER face propriu-zis testele, este o altă instituție, ONFR (Organismul Notificat Feroviar Român). Nu au însă toată aparatura necesară și s-au trezit, pe parcursul testelor, că nu dețin toate echipamentele care pot face testele de pe contractul încheiat cu Bozankaya”, spune Lațcău.

„Undeva în prima jumătate a lui noiembrie”

Turcii s-au orientat repede și au rezolvat problema, chiar dacaă asta presupune mutarea termenului inițial.

„Cei de la Bozankaya au căutat un laborator în Germania, ai cărui reprezentanți vor veni în Timișoara și vor relua testele. Câteva au început deja. Mai rămăseseră patru teste de făcut. Unul singur nu se putea face de către ONFR, cel de tracțiune. Estimarea este că va lua peste o lună peste timpul pe care și l-a asumat, până finalizează cu compania din Germania, trimit la AFER, care aprobă. Asta e la modul optimist, undeva în prima jumătate a lui noiembrie”, susține viceprimarul.

După obținerea agrementului de la AFER, intră în scenă societatea de transport în comun. „Tramvaiul va fi apoi livrat către STPT, care va face niște teste proprii și apoi îl va recepționa. Dacă în noiembrie se primește agrementul, tramvaiul va circula cu călători înainte de finalul acestui an”, contimuă Ruben Lațcău.

Pe ce linii va circula

Potrivit acestuia, tramvaiul „a făcut față cu brio tuturor testelor, ba chiar le-a depășit de departe unele dintre ele”. Garnitura făcută de Bozankaya „are o limită de viraj recomandată și are o anumită limitare tehnologică”., motiv pentru care noile tramvaie vor circula pe liniiile 1, 2, 6 și 9.

Garnitura aflată acum în teste este prima din cele 21 de tramvaie cumpărate de Primăria Timișoara. Fiecare costă 11,58 de milioane de lei. Tramvaiul are o lungime de aproape 30 de metri și o capacitate de 200 de călători. Are, de asemenea, o autonomie pe baterie de 63 de kilometri, cea mai mare din lume în acest moment.

About Post Author