TM2021: Între modelul Casa de Cultură, trecut și viitor, și supărarea lui Ioan Holender

De capitala culturală se va ocupa un centru de proiecte, pe modelul actualei case de cultură. Acesta din urmă va gestiona însă, până una-alta, proiectele legate de TM2021. Primarul Timișoarei a decis când se depun aceste proiecte și cine le evaluează. Între timp, Ioan Holender vorbește despre vanități și lipsă de scrupule din partea politicienilor.
Adunarea Generală a Acționarilor de la TM2021 este programată pentru data de 14 iulie și are, pe ordinea de zi, „luare act de retragerile formulate de membri ai asociației”. Probabil, printre aceste retrageri va fi și cea a Primăriei Timișoara, anunțată deja de șeful instituției. Ce urmează e încă greu de spus cu exactitate, dar edilul a decis să facă public planurile așa cum le-a gândit el.
Practic, în plenul de marți, 7 iulie, care nu e anunțat încă oficial, va fi votată înființarea a ceea ce primarul orașului numește „formula juridică cea mai potrivită să gestioneze implementarea proiectului «Timișoara –Capitală Culturală Europeană»”. Va fi „o structură a administrației publice a orașului, cu personalitate juridică, similară, sub aspectul legislației ce-i stă la bază, Casei de Cultură a Municipiului” (…) Presupunând, prin absurd, că această formulă nu va fi agreată de Comisia Europeană –deși semnalele neoficiale primite până la această oră sunt încurajatoare-, există variante alternative, unele constituite deja în precedente”, a notat primarul, pe Facebook.
Cine va lucra acolo, cum se vor face angajările, cine va conduce structura și cum va fi selectată această persoană – sunt întrebări care nu au încă răspuns.
Mutare temporară la Casa de Cultură. Câți bani, cine alege proiectele
În același plen se va decide, spune edilul șef, și „alocarea unei sume duble față de cea de anul trecut – 3 milioane lei, în loc de 1.5 milioane lei – pentru finanțarea nerambursabilă de proiecte culturale reprezentând angajamente din dosarul de candidatură sau consonante cu acestea”. Altfel spus, „până când noua structură va fi operațională, implementarea proiectelor culturale angajate prin dosarul de candidatură se va face prin Casa de Cultură a Municipiului”.
Operatorii culturali vor avea la dispoziție, spune primarul, cinci zile să depună proiecte, în perioada 27-31 iulie. „Jurizarea cererilor de finanțare (…) va fi făcută de o comisie din care subsemnatul voi propune să facă parte cele două personalități europene deja cu implicare la momentul curent în proiectul «Timișoara –Capitală Culturală Europeană», Ulrich Fuchs și Martin Heller, directorii instituțiilor culturale emblematice ale orașului –Teatrul Național, Opera Română, Filarmonica Banatul, Teatrul German, Teatrul Maghiar sau reprezentanți desemnați de ei, trei personalități culturale locale și câte un reprezentant al Consiliului Local, Consiliului Județean și Ministerului Culturii”, explică acesta.
Ulrich Fuchs este membru în boardul TM2021, structură din care PMT vrea să se retragă, iar Martin Heller este consultantul artistic al asociației. Se poate doar presupune că ei vor accepta să facă parte din această comisie constituită ad-hoc de primar. Teatrul German are, de aproape trei ani, director interimar, în persoana unui inginer mecanic. Iar sectorul independent pare să fi fost uitat complet din această „ecuație”.
Înecarea în „Begheul împuțit”
Între timp, dinspre Viena vine un mesaj tăios din partea lui Ioan Holender, fost președinte onorific al TM2021. „«Tot Banatu-i fruncea» s-a înecat în Begheul împuțit. Am fost tare mândru să accept invitația de a prelua președinția onorifică a Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană din orașul meu de baștină, al cărui cetățean de onoare sunt. Dar după ce timp de peste un an nu am fost nici informat despre ceea ce se plănuiește și nici nu mi-a fost solicitată părerea în privința a ceea ce cred eu că ar trebui să se întâmple, si neprimind niciun răspuns la întrebările mele adresate persoanei însărcinate cu desfășurarea Programului Cultural TM2021, am părăsit pajiștea pe care încă de la început am fost impiedicat să pășesc (…)
Și astăzi sunt întrebat de ziariștii din Viena, orașul în care trăiesc, despre scandalurile referitoare la titlul de Capitală Europeană a Culturii, acordat anul viitor Timișoarei «mele». Din cauza unor neputincioși, a unor politicieni corupți și incompetenți, cu interese personale, vanitoși și fără scrupule, Timișoara «mea» a ajuns să fie văzută mai rău decat era înainte de a fi candidata aleasă. Sunt trist, decepționat și revoltat”, a notat Holender. Fostul director al Operei din Viena este la a treia scrisoare împotriva celor care gestionează proiectul TM2021.
Despre riscuri și proiecte care încă nu există
Una peste alta, CL Timișoara trebuie să voteze în 7 iulie două proiecte vitale pentru cel mai important proiect cultural al orașului. Sâmbătă, 4 iulie, niciunul dintre aceste proiecte nu putea fi consultat pe site-ul PMT.
Viitorul TM2021 e, în acest moment, neclar. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, luni, 6 iulie, vrea să atragă atenția asupra „riscurilor ce pot apărea din cauza situației tensionate din cadrul TM2021” și Alin Nica, expert al Comisiei Europene, membru al juriului care desemnează și monitorizează Capitalele Europene al Culturii. Liberalul, care candidează la funcția de președinte al CJ Timiș, se ocupă de mai mult timp de subiectul capitalelor culturale, dar, până acum, nu a avut o poziție publică legată strict de TM2021.