Teatrul German de Stat Timișoara, unic în lume: vrea să discute pe e-mail cu Molière! Reacția lui Robu

lucian vărșăndan

Noaptea minții la Teatrul German, unde un consultant artistic l-ar fi căutat pe Molière, ca să-i dea drepturi de autor! Primarul Nicolae Robu susține că există Molière și „în contemporaneitate”, dar spune că angajata ineptă și-ar putea pierde postul. De acum, Molière are și… cont de Facebook.

„Domnule primar Robu, cu fiecare zi care trece fără să organizați un concurs pentru un management profesionist la Teatrul German, ne facem de mirul lumii!!! Distinsa din imagine, pe numele ei de intelectual Elisa Covaci, consultant artistic (Dumnezeule Mare!!!) acolo, cerea adresa de mail a lui «Molier» pentru o corespondență pe tema dreptului de autor… sau, mă rog, dați-i-o dumneavoastră, dacă o aveți!”, a notat, pe Facebook, secretarul de stat Ion Ardeal Ieremia. Contactată de pressalert.ro, Elisa Covaci a confirmat că îl căuta pe Molière. „Informaţia e puţin greşită, nu mă ocupam eu de drepturile de autor, dar ne interesează adresa. Ne puteţi ajuta? Nu pot să vă dau detalii, colega care a lucrat înaintea mea a făcut adrese, dar nu ştiu cui. Putem să discutăm mai mult despre Molière, dar m-aţi luat pe nepregătite”, preciza consultantul artistic al TGST…

Cine știe cu care Molière?

Primarul Nicolae Robu susține că nu a auzit de această întâmplare care a devenit virală pe Facebook. „Cred că umblați cu poante. Acum, și Popescu au existat acum câteva sute de ani, cine știe la ce se referă? (…) Oameni buni, cine știe cu care Molière? Sunt și în contemporaneitate… Nu pot să-mi imaginez că a vrut să comunice astfel cu Molière (…) E de râs, dar e mai degrabă de plâns. Nu va mai fi consultant artistic, dacă se confirmă ce spuneți. Cum Dumnezeu să fie consultant artistic?”, a declarat, marți, edilul.

Teatrul German de Stat Timișoara are o situație specială. Mandatul fostului director Lucian Vărşăndan a expirat la 31 octombrie 2017, iar primăria a refuzat să-i analizeze proiectul de management. Asta, deși la evaluarea celui de-al doilea mandat, Vărșăndan obţinuse 9,88. Specialiștii de la Serviciul de Resurse Umane al PMT au considerat că nu are studiile pentru a putea fi director de teatru. Culmea este că Ministerul Culturii spusese clar că „procedura de analiză a noului proiect de management nu cuprinde etape referitoare la verificarea dosarelor ori a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească managerul care, în urma evaluării finale, a obținut rezultate mai mare sau egale cu nota 9 (…) în situația prezentată, managerul respectiv are dreptul de a prezenta un nou proiect de management”.

Robu: Unii nu pot trăi decât din conflicte

TGST este condus, de doi ani, cu delegație, de Ioan Boldurean. Acesta este inginer mecanic și, de-a lungul vremii, a fost director la Avicola, Fabrica de Ciorapi sau SC Getax SA. Întrebat când va face PMT concurs pentru postul de director la teatru, Robu a răbufnit din nou la adresa lui Lucian Vărșăndan. „Trebuie să așteptăm să se termine procesul. Este un proces pe care l-a vrut un individ total lipsit de caracter. Știți bine că i-am propus să fie director interimar, până când se organizează concursul așa cum scria în ordonanță. Erau stabilite anumite lucruri și exigențe. În legislație scrie «diplomă de licență în domeniu», nu preocupări, nu proiect de diplomă și altele. Sentința trebuie respectată, asta este, dar eu nu am vrut conflicte cu el (…) Unii nu pot trăi decât așa, din conflicte. Unii urmăresc doar să se îmbogățească, nu muncesc nimic, se bazează pe o victorie în instanță și pe încasarea unor sume importante fără muncă. Ăștia sunt oamenii, asta e grădina Domnului, mare, cum se zice”, a declarat edilul.

Jean-Baptiste Poquelin și-a făcut cont de Facebook

În septembrie 2018, Curtea de Apel i-a dat dreptate lui Vărșăndan într-unul din procese, consființind sentința dată anterior de Tribunalul Timiș. „Obligă pârâtul Municipiul Timişoara, prin Primar să continue procedura administrativă de analiză a noului proiect de management depus de reclamant, inclusiv la comunicarea către reclamant a calendarului analizei noului proiect de management”, spuneau cei de la tribunal. Curtea de Apel a respins recursul înaintat de PMT. Vărșăndan se judecă, într-un alt proces, și pentru sume de bani achitate retroactiv și, în primă instanță, a avut câștig de cauză.

Ca să încheiăm într-o notă amuzantă, Molière și-a făcut și el pagină de Facebook! „Mes chérs amis, A ajuns la mine informația că o doamnă din Teatrul German de Stat Timișoara căuta adresa mea de email. Am deschis această pagină deoarece adresa de email mi-a fost hăcuită sau cum spunem noi, infiltré. Voilà aveți o directă și nemijlocită legătură cu mine. Jean-Baptiste Poquelin, Officiel Molière”, este prima sa postare.

UPDATE: Într-un drept la replică adresat altei publicații, dar trimis și către stiridetimisoara.ro, directorul TGST susține că informația nu este reală. „Eroarea imputată angajatei noastre Elisa Covaci este nu doar neadevărată, ci și utilizată ca pretext pentru un nou atac împotriva instituției noastre și a Primăriei Timișoara (…) Dezavuăm cu fermitate angrenarea Teatrului German în dispute externe, care nu fac altceva decât să anuleze eforturile instituției noastre de a oferi publicului produse culturale de calitate”, scrie directorul delegat Ioan Boldurean.

About Post Author