Holender îi scrie lui Robu: Faceți ceva, ca TM2021 să nu fie un dezastru. Reacția Simonei Neumann

holender

Dezastru previzibil și o imagine proastă a Timișoarei. Asta invocă Ioan Holender într-o scrisoare deschisă adresată primarului Nicolae Robu. Tema: TM2021 și Simona Neumann. Aceasta spune că Holender nu trebuie decât să întrebe, dacă este cu adevărat interesat de soarta proiectului.

La exact doi ani de când a renunțat la funcția de președinte de onoare al TM2021, Ioan Holender revine. De această dată, cu o scrisoare adresată primarului Nicolae Robu, în care îi cere să ia măsuri împotriva directorului asociației, Simona Neumann.

Robu ar trebui să facă un control

„Domnia Voastră a numit persoana care deține postul decisiv în efectuarea tuturor pregătirilor necesare unei bune desfășurări a evenimentelor din cadrul Capitalei Europene a Culturii – 2021. Criticile numeroaselor personalități de bază ale orașului nostru aduse la adresa manierei de conducere a doamnei Neumann nu v-au determinat să demarați un control al celor făcute, sau, mai bine zis, nefăcute de aceasta, și astfel, doamna Neumann ocupa și astăzi aceeași funcție.

Eu am demisionat din functia de Presedinte de Onoare al proiectului «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii», nefiind consultat și nici măcar informat vreodată despre inițiativele doamnei Neumann. Situația pregătirii celor necesare desfășurării unor activități demne de Timișoara este mai mult decât îngrijorătoare, iar nemulțumirile și plângerile referitoare la modul de lucru al doamnei Neumann – persoana dumneavoastră de încredere, sunt grave!

Domnul dr. Salamon, directorul ICR Tel Aviv, care a dorit să inițieze un proiect în cadrul «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii», mi-a semnalat faptul că doamna Neumann nici nu și-a dat silința să răspundă – măcar din curtoazie, la mailurile sau apelurile primite din partea dumnealui”, îi scrie Holender lui Nicolae Robu.

Presa internațională ar putea scrie rău de Timișoara

Holender susține că a fost întrebat de „ două ziare importante și cu tiraj mare din Viena” despre ce se va întâmpla la Timișoara în 2021, dar nu a putut oferi niciun detaliu, pentru că „ nu se știe nimic”. „Dumneavoastră, domnule Primar, sunteți direct responsabil de distribuirea fondurilor alocate desfășurării tuturor activităților din cadrul acestui eveniment, și, în egală măsură, de ceea ce se va întâmpla în 2021.

Vă scriu aceste rânduri rugându-vă insistent să acționați de urgență spre binele orașului pe care îl conduceți, înaintea apariției unor comentarii negative în presa internațională. De asemenea, vă rog să întreprindeți cât mai repede schimbările necesare și să faceți tot ce vă stă în putință pentru ca proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii să nu sfârșească printr-un dezastru – astăzi din păcate previzibil”, își încheie epistola Ioan Holender.

Motive similare în 2018

În februarie 2018, acesta a renunțat la funcția de președinte de onoare al Boardului TM2021, invocând motive similare. În scrisoarea de la acea vreme, Holender scria că „având în vedere că nu am fost nicicând consultat de Asociaţia Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, deşi sunt Preşedintele de Onoare al acesteia, mă retrag din această «funcţie», pe care în fond nu am îndeplinit-o niciodată şi pe care nu mai doresc să o deţin. Vă rog să excludeţi numele meu din acest context”. În prezent, președinte de onoare este Nicolae Robu.

Interesant este că, în luna ianuarie, TM2021 a fost prezentă la Viena, la Târgul Internațional de Turism. Asociația și-a luat un consultant pe teme de turism, unul cu strânse legături cu Austria. Vorbim despre Simion Giurcă, de altfel cetățean de onoare al Vienei. Acesta se ocupă de strategia de turism, colaborarea cu entitățile din industria ospitalității și dezvoltarea unor proiecte pentru creșterea numărului de turiști.

Bani nu prea, lovituri din plin

Pe de altă parte, discuția momentului, în ceea ce privește proiectul TM2021, este finanțarea foarte subțire venită din partea Ministerului Culturii. Acesta și-a asumat alocarea a numai 200.000 de lei pentru programul artistic, sumă căreia i se adaugă 2,5 milioane de lei pentru infrastructură. Primăria Timișoara a pregătit în bugetul care va fi votat, cel mai probabil, săptămâna viitoare, aproximativ 21 de milioane de lei. Anul 2020 este esențial în desfășurarea Capitalei Europene a Culturii, pentru că pregătește, de fapt, cam tot ce se va întâmpla în 2021.

Zilele trecute, Horațiu Rada, președintele boardului asociației, spunea că, din punctul său de vedere, principalele urgențe sunt un pic altele, nu neapărat lipsa banilor. „Definitivarea echipei în vederea implementării proiectului, partea de comunicare și de informare a cetățeanului referitor la ce înseamnă Capitală Culturală Europeană și a treia urgență este să definitivăm programul artistic pentru începerea părții de producție care trebuie să fie finalizată până la sfârșitul lunii august”, afirma Rada, pentru pressalert.ro.

Simona Neumann: Dl Holender nu știe, pentru că nu vrea să știe

„A fost o neînțelegere. Am vorbit la ICR Tel Aviv, nu este nicio problemă. Domnul dr. Salamon m-a sunat la un moment dat. Nu am putut răspunde și, pentru că apelul îmi apărea cu număr ascuns, nu am putut suna înapoi. Cu e-mailurile există o problemă la asociație, unde am «migrat» pe un alt server, și o parte din ele ajung, nu se știe de ce, în «spam». Se lucrează la asta (…) Sunt în al optulea an aici, nu am venit din necunoscut, oamenii care au lucrat cu mine nu au avut probleme niciodată. Răspund mereu la telefoane și, dacă nu pot la un moment dat, revin cu un apel de îndată ce acest lucru este posibil”, explică Simona Neumann, directorul TM2021.
tm2021
Directorul TM2021 consideră că Ioan Holender nu trebuie să facă decât un singur lucru, dacă vrea să știe cum merge lucrurile la Timișoara. În plus, una dintre explicații ar fi și campania electorală. „Cred că domnul Ioan Holender a vrut doar să-și exprime stările. Nu știe despre proiectul TM2021, pentru că nu dorește să știe.

Când a dorit, a fost informat. În urmă cu doi ani, când a anunțat că renunță la funcția de președinte onorific, i-am trimis un e-mail la care nu am primit niciodată un răspuns. Cred că este influențat într-un mod nedorit pentru imaginea orașului. Când vine la Timișoara se întâlnește mereu cu aceiași oameni. În plus, este campanie electorală, iar primarul Nicolae Robu este o țintă”, ne-a mai declarat Simona Neumann.

Concluzia? „Sunt niște amenințări pe care nu le înțeleg. În cei doi ani de când domnul Holender a plecat s-au întâmplat foarte multe. Mesajul dumnealui a rămas același. Dacă dorea să știe cum merge acest proiect, era informat. Sunt convinsă că Ioan Holender vrea binele orașului, dar nu știe cum s-o facă”, a mai afirmat directorul executiv al TM2021.

About Post Author