Timpark nou, din luna martie. Viziunea lui Ruben Lațcău și a administrației, despre parcarea civilizată în oraș

timpark

Vechiul Timpark mai are de „trăit” aproape trei luni. Din martie va intra în vigoare noul regulament de parcare, care reprezintă, spune viceprimarul Ruben Lațcău, „viziunea mea și a acestei administrații”. Tot din martie, parcarea în cartiere va fi taxabilă pe anumite străzi.

„Încă 2 luni pe regulamentul vechi de TimPark. Din martie pe sistem nou. Le mulțumesc frumos tuturor cetățenilor care au participat la ultimele 3 dezbateri. Am clarificat și am susținut de fiecare dată, în persoană, acest proiect. Știu că este un pas înainte pentru oraș, un pas care reflectă viziunea mea și a acestei administrații. Am fost foarte bucuros să stau în fața cetățenilor, să dau explicații și să elimin scepticismul lor asupra schimbărilor pe care le propunem. Acesta este rolul unui servitor public, fie el demnitar sau funcționar”, a scrie, pe Facebook, viceprimarul Ruben Lațcău.

Potrivit acestuia, noul regulament de parcare ar fi putut intra în vigoare mai repede, dar dezbaterile publice solicitate de diverse entități au întârziat puțin lucrurile. De vină, în principiu, este însă sindicatul din PMT. „Nu mă așteptam să organizăm atât de multe dezbateri pe această temă, dar am făcut-o. În special când am de-a face cu un sindicat care (1) cere dezbateri pe subiect, (2) se prezintă, (3) nu vorbește deloc despre parcări și apoi (4) pleacă la 10 minute după (…) Inițial am fi dorit să avem noul regulament funcțional de la început de ianuarie 2022. Acum, îl vom avea cel mai probabil din 1 martie”, precizează viceprimarul.

Ce se întâmplă în perioada următoare

În plenul de marți, 7 decembrie, va fi votată înființarea noului serviciu de parcare, care va fi desprins din SDM și va ajunge în subordinea primăriei. Sau a primarului, fiindcă nu e clar. Apoi, în ianuarie va fi votat noul regulament Timpark, cu noile tarife și împărțiri de zone. Până la sfârșitul lui februarie vor fi înlocuite toate tăblițele Timpark. Șoferii vor fi taxați pe noul regulament cu începere de la 1 martie.

Mai trebuie să știți că în ianuarie și februarie nu se va plăti taxă de parcare decât „pentru Zona Verde, în centrul orașului”, și va fi făcută o campanie de informare. Rezultatul? „Putem parca civilizat în oraș. Putem avea un sistem ordonat. Vrem un sistem modern, funcțional, un serviciu de calitate la nivelul așteptărilor voastre. Nu voi lăsa niște interese mărunte să oprească modernizarea orașului”, conchide Ruben Lațcău.

Cum va funcționa noul sistem

Potrivit noului regulament, parcarea în zona centrală va fi mai scumpă și va fi taxată și parcare în cartiere, unde vor apărea abonamentele rezidențiale. „Regulamentul de parcare va fi aplicabil de luni până vineri în Zona I, II și III. Am eliminat ziua de sâmbătă, când parcarea va fi gratuită (la fel ca duminică și de sărbătorile legale)”, spune Lațcău.

Se lucrează încă la modificări, în urma dezbaterilor publice. „Au fost anumite lucruri care s-au repetat în dezbaterile anterioare pe care le-am făcut (…) au fost mai multe puncte pe care mai mulți cetățeni le-au ridicat, cum a fost punctul de a nu avea taxă de parcare până la 20 în centru”, a mai declarat acesta.

Tarife propuse

Prima oră de parcare în centrul Timișoarei va fi 4 lei, a doua oră – 5 lei, a treia oră – 6 lei, iar de la a a oră în sus – 7 lei. Tarifele sunt valabile la plata cu cardul prin aplicația Timpark. Prin SMS, tarifele încep de la 0,75 euro+TVA/h și ajung la 1,31 euro+TVA/h, de la ora a patra. Instituțiile publice vor avea locuri de parcare rezervate până la maximum 20% din spațiul lor de parcare, dar vor trebui să plătească pentru ele.

Vor fi 10 tipuri de abonament, din care cel mai scump va fi cel „combinat pentru zonele I (roșie) + II (galbenă) + III (albastră)”, care va costa 777 lei/an. Cel mai ieftin este cel pentru zona albastră, de 324 lei. Abonamentul de rezident, „pentru un singur autovehicul/persoană”, va fi valabil după ora 17.