Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană în 2023. S-a votat în Consiliul UE și e oficial

capitală culturală europeană

Consiliul UE a votat, în unanimitate, în 22 decembrie, decizia de amendare a acțiunii Capitale Europene ale Culturii. Timișoara își va exercita mandatul în 2023. Ministerul Culturii anunță că dă zeci de milioane de lei.

Orașele Galway (Irlanda) și Rijeka (Croația), care și-au amânat sau anulat evenimentele planificate în acest an, își vor continua acțiunile culturale până în 30 aprilie 2021. În acest context, orașele care ar fi trebuit să dețină titlul anul viitor vor fi reprogramate. Timișoara și Elefsina (Grecia) vor fi Capitale Europene ale Culturii în 2023, alături de Veszprém (Ungaria). Decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, până la sfârșitul anului în curs.

„Este un nou început pentru ca Timișoara să devină Capitală Europeană a Culturii, în anul 2023. Imediat ce va fi pusă la punct legislația națională, și sper că se va întâmpla cât mai curând posibil, vom demara toate procesele necesare pentru ca acest proiect să fie, alături de Sibiu, o nouă carte de vizită pentru România. Va fi nevoie de o colaborare strânsă la nivel de autorități, între Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș”, spune Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Ministerul Culturii anunță bogăție

Ministerul Culturii anunță că va aloca pentru proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 suma de 52 milioane de lei, „din care vor fi finanțate proiectele culturale”. Potrivit OUG 42, în perioada 2019 – 2022, programul TM2021 „se implementează, în limita sumei de 52,9 milioane de lei, pentru proiectele și acțiunile finanțate prin Asociație. Alocările anuale destinate programului se stabilesc în limita sumelor aprobate în bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale”. Totodată, ministerul va finanța infrastructura culturală, conform OUG 42/2019.

La începutul anului 2020, când încă nu se vorbea de pandemie și de amânarea capitalelor culturale, Ministerul Culturii aloca Timișoarei 2,7 milioane de lei. Din această sumă, doar 200.000 lei erau pentru programul cultural. Pe de altă parte, Ministerul Culturii nu are reprezentant în Comitetul Director al TM2021 de aproape un an și jumătate.