Teatrul Basca, premieră: cel dintâi spectacol accesibil și persoanelor cu dizabilități / FOTO

Teatrul Basca

Premieră la Teatrul Basca: duminică se joacă primul spectacol din Timișoara accesibilizat pentru persoane cu dizabilități. E online și e doar primul pas spre deschiderea constantă a sălilor de teatru către acest public.

Teatrul Basca și Asociația Ceva de Spus prezintă duminică, 7 februarie, de la ora 19, primul spectacol de teatru din Timișoara accesibilizat pentru persoane cu dizabilități. Acesta va difuzat online pe site-urile www.basca.tm.ro, www.cevadespus.ro, dar și pe paginile de Facebook ale celor două organizații.

Spectacolul „Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, regia Ana Maria Ursu, îi aduce în fața publicului pe Simion Caragia, Jasmina Mitrici, Alina Ilea și Ioan Codrea. Este povestea lui Don Baker, un tânăr nevăzător care încearcă să se desprindă de sub aripa exagerat de ocrotitoare a mamei sale și să trăiască independent.

Accesibilizarea spectacolului se va face prin descriere narativă, interpretare mimico-gestuală. Când deschiderea teatrelor va fi posibilă, la teatrul Basca va fi amenajată și o rampă de acces pentru persoane în scaun cu rotile.

Urmează și un ghid pentru teatre

Spectacolul va fi înregistrat radiofonic și va fi distribuit online, pentru ca și alte persoane cu dizabilități de vedere să se poată bucura de el. El face parte din proiectul „Teatru accesibil tuturor”, derulat de Asociația Solidart și Asociația Ceva de Spus. Finanțarea vine prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Tot în cadrul acestui proiect va fi făcut și un ghid privind accesibilizarea unui spectacol de teatru. Acesta va fi disponibil online pentru orice teatru de stat sau independent din țară. Obiectivul celor două asociații este ca accesibilizarea spectacolelor de teatru să devină o practică uzuală.