Suspectul în crima dintre migranţi de la Timișoara, fugit din țară

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a mers, marți, în fața comisiilor parlamentare, răspunzând solicitărilor pe tema migranților de la Timișoara. Bode a spus că suspectul în crima dintre migranţi este dat în urmărire internaţională. Deși era așteptat de luna trecută la Timișoara, el nu și-a făcut timp de o astfel de vizită.

migranți

„Tribunalul Timiş a emis un mandat de arestare pentru cel pe care noi îl considerăm pe baza tuturor datelor vinovat de crima de la Timişoara. El este dat în urmărire naţională şi internaţională. Ştim identitatea lui, cunoaştem absolut toate datele despre el, cum a ajuns în România. El a plecat din România şi este în vizorul autorităţilor române şi al partenerilor europeni pentru a fi reţinut”, a declarat Lucian Bode.

„Am explicat în faţa comisiei câţi migranţi au intrat în România anul trecut, câţi au intrat în acest an, câţi au fost opriţi la frontiera cu Serbia şi întorşi în Serbia şi câţi au intrat în România şi benefficiază de un program de protecţia. Datele nu sunt destinate publicităţii. Am arătat în faţa comisiilor de specialitate faptul că în centrele noastre, inclusiv la Timişoara, avem capacitatea să creştem numărul de locuri, astfel încât aceşti migranţi să nu se plimbe liberi pe stradă şi să nu aibă nicio formă de protecţie. Este foarte important. 98% din cei identificaţi pe raza municipiului Timişoara aveau forme legale de şedere temporară, fie că erau alocaţi centrului de la Timişoara, fie că erau alocaţi altor centre”, a mai spus ministrul de Interne.

Doar vorbe, până acum

În 19 aprilie, un afgan de 27 de ani a murit, iar un altul a ajuns în stare gravă la spital, după un scandal între două grupuri de migranţi, în zona Gării de Nord din Timişoara. Imediat după, viceprimarul Cosmin Tabără a mers la București, unde a discutat cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, ministrul de Interne, Lucian Bode, și alți factori de decizie din MAI.

„Din discuțiile purtate, am stabilit ca, într-un timp relativ scurt, dl ministru sau unul dintre secretarii de stat să se deplaseze la Timișoara, pentru a fi cât mai aproape de situația din teren, de realitate, să dispună suplimentarea efectivelor de pază ale poliției în «zonele roșii»”, anunța Tabără. Nici ministrul de Interne, nici vreun secretar de stat nu și-au găsit însă timp să vină să vadă

În 11 mai ar fi trebuit să aibă loc o ședință a Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, la care să fie invitată și Primăria Timișoara, pe tema crizei migranților.