Statuia lui Adi Bărar, tot departe de Parcul Alpinet. Primăria Timișoara trage de timp

adi bărar

foto: Arhivă

Monumentul dedicat lui Adi Bărar și aprobat prin HCL în urmă cu aproape trei ani e departe de a putea fi văzut de fani. Primăria suferă de amnezie selectivă și nu vrea să răspundă la întrebări punctuale pe această temă, preferând răspunsuri parțiale și cam în doi peri.

Adi Bărar, liderul trupei Cargo, a murit în martie 2021 și, în vara aceluiași an, consilierii locali au aprobat amplasarea, în zona Flora, a unui monument la scară 1:1 care să-l reprezinte. Atunci a început o epopee care e încă departe de final, asta și în condițiile în care, oricum, primăria nu pare prea încântată să comunice pe acest subiect.

Pnetru că statuia în mărime naturală va fi pusă într-un parc istoric cum e Parcul Alpinet, a fost obligatorie obținerea unui aviz de la Comisia națională pentru monumente de for public de la Ministerul Culturii. Cu chiu, cu vai, după trei respingeri, în noiembrie 2023, acest aviz a venit, în sfârșit, pozitiv. „Urmează să amplasăm statuia, nu se pune problema să nu facem acest lucru, în funcție de specificațiile tehnice menționate în avizul de la București. Acest lucru se va întâmpla la primăvară”, spunea, la acea vreme, viceprimarul Ruben Lațcău.

„În scurt timp”, dar nu se știe ce înseamnă asta

Statuia este turnată în bronz, la o firmă din județul Arad, încă din 2022. Deci n-ar trebui să fie prea complicată aducerea ei la Timișoara și montarea la locul stabilit. La aproape jumătate de an de la obținerea avizului de la București, am vrut să știm de la primărie care mai este situația.

În consecință, la 1 aprilie 2024, am trimis către PMT o solicitare în baza Legii 544, a liberului acces la informații de interes public, și am adresat reprezentanților municipalității următoarele întrebări: „În ce stadiu se află operațiunea de amplasare, în Parcul Alpinet, a monumentului dedicat artistului Adi Bărar? Certificatul de urbanism a fost obținut în februarie 2022 și, recent, a fost depusă documentația pentru autorizația de construire. Când se estimează începerea efectivă a lucrărilor de amplasare a monumentului? A fost făcută plata către firma care a turnat în bronz monumentul? Dacă da, când a fost efectuată? Dacă nu, care sunt motivele pentru care nu s-a făcut și când se estimează a fi făcută operațiunea?”.

După 12 zile, pentru că, probabil, întrebările necesitau multă muncă de documntare, am primit și un răspuns. „Vă comunicăm că a fost emisă autorizația de construire nr. 228 din 4 aprilie 2024. Lucrările pentru amplasarea monumentului vor fi demarate în cel mai scurt timp”, ne-au transmis, competent, cei din PMT, care au ignorat cu seninătate celelalte solicitări, ca și cum acestea n-ar fi existat.

Nu e prima dată când se întâmplă asta, pentru că, oricum, „transparența” funcționează selectiv, pe baza unor criterii pe care l cunosc doar cei din primărie. Asta, dacă nu cumva factorul-cheie e miserupismul. Altfel, „cel mai scurt timp” este o noțiune relativă, fiindcă până acum nu s-a mișcat un deget.

About Post Author