Adi Bărar va avea statuie la Flora. PMT face regulament de artă în spațiul public

La toamnă, Adi Bărar va avea o statuie în mărime naturală, în zona Flora. Consilierii locali au fost de acord cu propunerea lui Corneliu Vaida. Lucrarea va fi din bronz și va avea și cameră video de supraveghere. Pe de altă parte, primăria pregătește un regulament pentru arta în spațiul public.

adi bărar

Chitaristul Adi Bărar a încetat din viață în luna martie, la doar 61 de ani, după ce s-a luptat zile la rând cu boala, fiind infectat cu coronavirus. El va avea un monument la scară 1:1, care urmează să fie amplasat pe malul Begăi, în zona Flora. Ideea i-a aparținut lui Corneliu Vaida, prieten al artistului, care a propus deschiderea unei Alei a Muzicienilor în această parte a orașului. Statuia lui Adi Bărar va fi prima care va fi amplasată aici. Ea fi realizată exclusiv din fonduri private, Vaida fiind cel care s-a ocupat și de acest aspect.

„Va fi un monument la scara de 1:1, o statuie de bronz care îl va reprezenta pe Adi Bărar cu chitara sa. Nici primăria și nici consiliul local nu vor fi implicate financiar în această acțiune, dar vor beneficia de un act de donație.. Nu am vrut să încarc bugetul local cu încă o cheltuială. M-am descurcat cu sponsori și cu ajutorul trupei. Sper ca toate aprobările să fie date cât mai repede, astfel încât monumentul să fie inaugurat în acest an. Lucrările durează cam trei luni şi mă gândesc că în toamnă, cel târziu în luna noiembrie, ar bine să putem face inaugurarea acestui monument. Va reprezenta, din punctul meu de vedere, şi nu numai al meu, un punct de atracţie atât turistic, cât și cultural și se poate înscrie foarte bine în acţiunile care preced Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, a explicat Corneliu Vaida, în plen.

„O strategie mai largă despre arta în spațiul public”

„Știind că este vorba despre o statuie 1:1 din bronz, recomand ca acolo să puneți o cameră de supraveghere video, cu legătură directă la Poliția Locală”, a spus consilierul PNL Lucian Căldăraru. „Este prevăzut”, a replicat Vaida.

Potrivit referatului care a însoțit proiectul votat de consilierii locali, „amplasarea se va face în zona de nord-vest a parcului Alpinet, în dreptul scuarului dinspre podul Maria. Monumentul va fi de tip cadru/poartă prin care se ivește parțial artistul și instrumentul, în altorelief. Instrumentul intersectează poarta boltită în punctul de aur, 135 cm de la sol, din înălțimea totală de 220 cm. Vederea frontală, respectiv «poarta» sunt poziționate înspre intrarea de pe Spl. T. Vladimirescu. Scuarul secundar, de formă circular, mărginit de coloane va fi capătul de perspectivă ce sugerează o scenă”. Monumentul va fi iluminat din față și din spate, din surse de lumină alimentate cu panouri solare.

Primăria ar urma să contribuie financiar la viitoarele lucrări de pe Aleea Muzicienilor, însă până atunci sunt și alte planuri. „Vom lucra cu un grup de artiști, urbaniști, sculptori, peisagiști, la un regulament de artă în spațiul public, pentru monumente de for public (…) Aș vrea să venim cu o strategie mai largă despre arta în spațiul public și trebuie să ne apucăm în toamna asta”, a conchis primarul Dominic Fritz.