Spitalul „Victor Babeș” se aglomerează. Secțiile nonCovid ar putea fi închise din nou

covid

Doar în ultimele trei zile, în Timiș s-au înregistrat 37 de cazuri noi de coronavirus. La Spitalul „Victor Babeș” sunt internați 40 de pacienți, alți 12 fiind transferați la Spitalul CFR, spital-suport. Medicul Virgil Musta spune că vor fi închise din nou secțiile non-Covid, pentru a face față situației.

De sâmbătă până luni, în Timiș s-au înregistrat 37 de cazuri de coronavirus. Asta înseamnă, din nou, o aglomerare a Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Unitatea sanitară se redeschisese și pentru pacienții care nu au Covid-19, dar, dacă numărul de pacienți cu SARS-Cov2 va crește, secțiile respective vor fi din nou închise.

La „Babeș” sunt internați deja 40 de pacienți cu coronavirus, iar alți 12 au fost transferați la Spitalul CFR, unitate-suport. Dr. Virgil Musta spune că lucrurile nu arată deloc bine. „Pacienții cu forme ușoare sau asimptomatici au fost transferați la CFR. La noi au rămas pacienții cu forme severe sau medii. Din păcate, va trebui să ne reorganizăm. Noi am deschis secții nonCovid, dar, dacă tendința se păstrează, va trebui să le transformăm din nou în secții Covid”, susține Musta, care este șef secție Boli Infecțioase II.

Singura soluție să nu intrăm în criză

Într-o primă fază vor fi eliberate încă aproximativ 30 de locuri pentru pacienții cu coronavirus. Dr. Musta spune că trebuie să fim responsabili, pentru ca lucrurile să nu degenereze. „Trebuie să respectăm regulile. Este singura soluție de a nu intra într-o criză medicală și socială. Să nu mai dăm crezare zvonurilor că virusul nu există sau că nu este atât de grav. Drepturile colective de a nu ne îmbolnăvi sunt mai importante decât libertatea de a nu purta o mască. Cel care nu dorește să se îmbolnăvească trebuie să respecte cele trei reguli de aur: să păstreze distanța, să poarte mască, dacă merge în locuri qglomerate, și să se spele pe mâini”, explică specialistul.

Ce se poate întâmplă dacă insistăm să ignorăm aceste cerințe minimale? Chiar dacă nu va fi instituită starea de urgență, vom rămâne blocați și vom avea mari probleme cu sistemul sanitar. „Vom ajunge în situația în care nu putem pleca niciunde în concediu, nici măcar la noi în țară. Cel mai grav este că spitalele vor fi depășite. Dacă nu luăm măsuri foarte stricte, nu vom fi scutiți de această evoluție a pandemiei”, conchide dr. Virgil Musta.

About Post Author