Spitalul mobil cu 15 paturi ATI pentru care a dat bani PMT e încă departe. Nu poate porni nici măcar licitația

ati

La sfârșitul lui martie, PMT a alocat 13 milioane de lei pentru Spitalul „Victor Babeș”, care să cumpere o unitate mobilă cu 15 paturi ATI. Sună minunat, dar suntem foarte departe de o astfel de achiziție. Nu e gata caietul de sarcini, iar pentru unele componente cel mai apropiat termen de livrare este… luna septembrie.

Într-un plen extraordinar de la finele lunii martie, consilierii locali aprobau 13 milioane de lei, pentru achiziția unei unități mobile de Terapie Intensivă, dotată cu 15 paturi complet echipate. A fost un motiv pentru primarul Nicolae Robu să le reamintească timișorenilor grija pe care o acordă administrația sa domeniului sănătății. „Este vorba despre 15 paturi ATI, furnizate în varianta container. Este vorba despre containere complexe (…) Achiziția efectivă o va face Spitalul «Victor Babeș», spitalul primăriei, dar noi vom da banii care să fie suport al achiziției”, spunea edilul, în plen.

Caietul de sarcini e în lucru

Banii veneau de la alte investiții ale PMT, puse în așteptare. La aproape trei săptămâni de la alocarea sumei de 13 milioane de lei, spitalul nu e nici măcar cu un metru mai aproape de Timișoara. Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” trebuie să facă achiziția, dar, pentru ca procedura să poată începe, e nevoie de un caiet de sarcini. Or, acesta nu e gata. Departamentul de achiziții al spitalului lucrează la el, dar sunt chestiuni urgente, de zi cu zi, care trebuie puse la punct. „Nu e ceva foarte ușor. Nu am mai făcut niciodată așa ceva. Se lucrează la caietul de sarcini. Departamentul de achiziții se ocupă în primul rând de achizițiile de zi cu zi: echipamente de protecție, necesarul pentru laborator…”, explică dr. Voichița Lăzureanu, directorul de la „Babeș”.

Vorbim despre o „cumpărătură” consistentă, care nu poate fi făcută integral prin achiziție directă. Containerul propriu-zis costă 1,2 milioane de lei. Restul înseamnă efectiv echipament. „Evident că nu renunțăm la achiziție, este o idee foarte bună. Doar că, fără echipamente, este o cușcă goală cu niște paturi. Nu are ventilatoare. Acestea sunt foarte scumpe, nu pot fi luate prin achiziție directă. În plus, termenele de livrare pentru ventilatoare sunt de la cinci luni în sus”, mai spune dr. Lăzureanu.

Spital de primă linie

În Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” sunt, în prezent, 159 de bolnavi de coronavirus. Conform datelor oficiale furnizate de DSP Timiș, spitalul are o capacitate totală de 295 de paturi. Sunt nouă paturi de Terapie Intensivă, din care, miercuri, 15 aprilie, erau ocupate șapte. În Timiș au fost desemnate drept unități medicale-suport Spitalul CF Timișoara, Spitalul Municipal Timișoara și Spitalul Municipal Lugoj. Pentru gravide este Maternitatea Bega.