Unitate mobilă ATI cu 15 paturi, pentru Spitalul „Victor Babeș”. De unde ia PMT cele 13 milioane de lei

ati

Unitate ATI mobilă, cu 15 paturi dotate cu tot ce este nevoie. Este viitoarea achiziție pe care o va face Spitalul „Victor Babeș”. Banii vin de la primărie, care a făcut, în ultimul plen al CL, rectificare bugetară.

Primul plen al CL Timișoara desfășurat online a avut pe ordinea de zi o rectificare bugetară de 13 milioane de lei lei. Banii merg către Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, care va putea cumpăra de urgență o unitate ATI mobilă. „Este vorba despre 15 paturi ATI, care sunt furnizate în varianta container. Este vorba despre containere complexe. Pe mine m-a informat profesorul Săndesc (prof. dr. Dorel Săndesc, medic ATI – n.r.), care, după cum știm, este lider național în domeniul ATI. Am mers pe propunerile pe care dânsul le-a făcut. Achiziția efectivă o va face Spitalul «Victor Babeș», spitalul primăriei, dar noi vom da banii care să fie suport al achiziției”, le-a spus Nicolae Robu consilierilor locali.

Se cumpără și ventilatoare

O altă achiziție este cea a 10 ventilatoare. „Promisiunea este că vom primi zece așa numite ventilatoare, aparate speciale care sunt esențiale pentru salvarea vieții celor ajunși în stare gravă, celor care nu se mai pot oxigena cu aparatele proprii (…) Vom primi într-un orizont de timp apropiat și aceste aparate. Drept urmare, în momentul în care lucrurile devin ferme, săptămâna viitoare vom mai face o rectificare și alte 3 milioane de lei le vom aloca Spitalului «Victor Babeș» pentru aceste ventilatoare”, mai spune Robu

De unde s-au luat banii

Banii pentru unitatea mobilă de terapie intensivă vin de la alte investiții prinse în bugetul pe 2020 al Primăriei Timișoara, trecute acum în plan secund. Este vorba, printre altele, de reabilitarea Fântânii cu pești, sistemul de proiecție holografică a Porții Cetății, Tunelul Luminii, achiziția unei nave turistică și altele. Se iau și banii pentru cele cinci fântâni din sensurile giratorii, pentru care contractele de proiectare și execuție au fost semnate în ultima săptămână și care, în total, costă undeva la 3 milioane de lei. Investițiile puse acum în așteptare vor fi reluate, treptat, în funcție de cum va evolua situația.

Din 16 martie, România este în stare de urgență. Sunt restricții de circulație, astfel că oamenii sunt rugați să nu iasă din casă decât în situații care nu suportă amânare. Până vineri, 27 martie, în țară erau confirmate 1.292 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Au fost înregistrate 26 decese. Erau în carantină instituționalizată 7.219 persoane, iar alte 124.320 de persoane erau în izolare la domiciliu.