Șomaj tehnic la bugetari. Robu ar putea sta acasă 15 zile, la fel și Dobra

șomaj tehnic

Ordonanța de urgență legată de șomaj tehnic în sectorul public va include și șefii. A fost solicitarea expresă a premierului Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern. Ordonanța va fi discutată cu fiecare minister în parte.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că guvernul ia în calcul o formă de şomaj tehnic în sectorul bugetar. „Jumătate din angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. Perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare. Putem și să diminuăm răspândirea virusului”, explica Orban.

Ordonanța de urgență privind șomajul tehinc în sectorul bugetar va fi discutată până la sfârșitul săptămânii cu fiecare minister în parte. Nu vor fi afectate „zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale”, mai spunea premierul, la o televiziune centrală.

Profesorii nu, șefii de instituții da

Măsura va fi valabilă pentru administraţia centrală, administraţia locală şi toate entităţile publice. Vor fi însă exceptați profesorii, a mai afirmat premirul României.

„Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii”, i-a spus, joi, Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern de joi, ministrului Muncii, Violeta Alexandru. „Am primit zeci de cereri de derogare şi motive care de care mai stranii pentru a susţine aceste derogări”, a completat premierul. Asta înseamnă că ar putea intra în această formă de șomaj tehnic și primarul Nicolae Robu sau președintele CJ Timiș, Călin Dobra.