Se reiau programările la vaccinare, în centrele pentru AstraZeneca. Apare lista de așteptare

vaccinare

Programările la vaccinare împotriva Covid-19 se reiau din 10 februarie, pentru toate categoriile incluse în etapa a doua. Acestea se vor face, în principal, în centrele de vaccinare unde sunt distribuite dozele de vaccin de la AstraZeneca, pentru cei sub 55 de ani. Va apărea și lista de așteptare.

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, a anunțat, marți, că vor fi reluate programările pentru toate categoriile incluse în etapa a doua. Acestea se vor face în centrele de vaccinare unde sunt distribuite dozele de vaccin de la AstraZeneca. În platforma de programare va fi introdusă, în premieră, o listă de așteptare pentru cei care nu găsesc loc disponibil în centrul de vaccinare selectat. Ei vor fi notificați în momentul în care se eliberează locuri în centrul de vaccinare pe care l-au selectat.

„Când se vor elibera locuri, persoanele care sunt în lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail, se rezervă locul în centrul pentru care a optat timp de 24 de ore. În acest interval, persoana poate opta pentru vaccinare acolo sau poate refuza programarea, moment în care sistemul notifică următoarele persoane”, a spus dr. Gheorghiță.

În România au ajuns până acum, de la debutul campaniei de vaccinare, 1,2 milioane de doze de vaccin de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Sunt programate pentru prima doză la vaccin 529.000 de persoane, iar 883.954 vor face rapelul. Potrivit datelor oficiale, s-au înregistrat 2.489 reacții adverse și niciun șoc anafilactic.

Au fost vaccinate 661.062 de persoane, din care peste 230.000 cu ambele doze. În etapa a doua, 80,9% din persoanele imunizate fac parte din categoria celor vulnerabile.