Se caută arheologi pentru bd. Cetății. Între timp se lucrează pe unde se poate

cetății

Primăria vrea să încheie un contract pentru descărcarea de sarcină arheologică pe bd. Cetății. Lucrările sunt deja sistate pe o porțiune a șantierului unde au fost descoperite vestigii. Se va putea lucra fără probleme pe alte bucăți, spune viceprimarul Ruben Lațcău.

Primăria Timișoara încearcă să achiziționeze în această perioadă „servicii de cercetare arheologică preventivă în vederea descărcării de sarcină arheologică cu patrimoniu arheologic reperat, afectat de lucrările de execuție aferente obiectivului de investiții «Reabilitare linii de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 4, Bd. Cetății»”.

Practic, se caută arheologi care să dea undă verde reluării lucrărilor pe segmentul de pe bd. Cetății unde au fost descoperite vestigii. Tot ei ar trebui să facă un studiu pentru toată zona, acesta nefiind prevăzut în proiectul inițial. „Pe Cetății scoatem la licitație studiul arheologic pe toată suprafața. N-o să se producă întârzieri, pentru că deja au început să lucreze pe frontul următor. Dacă găsesc și acolo, intrăm pe următorul tronson. Oricum, și pe acest tronson care a fost început, între Bogdăneștilor și Gh. Lazăr, nu este totul blocat, doar jumătate, până la numărul 30”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.

„Vor fi niște injectări, anumite tratamente”

Primul lucru care se va face este un studiu de sol, urmat de săpăturile arheologice propriu-zise.

„Am avut discuții cu singurele două entități din Timiș care fac astfel de lucruri, Muzeul Banatului și UVT. Am primit oferte de la amândouă, am stabilit un cost unitar și vom face un contract pe cost unitar, care să fie un contract larg, să permită orice intervenții, oriunde mai apar pe Cetății. Am mai avut ceva probleme sub linia de cale ferată, unde solul are altă consistență decât cea pe care am așteptat-o, chiar în zona aceea nu s-au făcut săpături la studiul geo, vor fi niște injectări, anumite tratamente, dar nu prezintă probleme de întârzieri”, explică Lațcău.

Pe Cetății se lucrează, din 18 august, pe tronsonul str. Gheorghe Lazăr – Calea Torontalului. Ordinul de începere pentru lucrările de pe bd. Cetății a fost dat în septembrie 2020. Lucrările sunt executate de Porr Construct, în asociere cu alte șapte firme: Porr Bau GmbH, Baicons Impex SRL, Imsat, Sanel, Swarco Traffic România, Manro SRL și SC Pesit Rom SRL. Totul costă 83,7 milioane de lei, cu TVA, echivalentul a 17 milioane de euro.

Contractul are o durată de 36 de luni, din care șase pentru proiectare. Șantierul efectiv a început spre finele lunii iunie.

About Post Author