Scandal la PNL: Nica anunță plângeri penale și excluderi. Ambruș s-a ales președinte la Timișoara

Plângeri penale după scandalul de la alegerile pentru PNL Timișoara. Raul Ambruș a fost ales președinte, în urma unui scrutin amânat de conducerea județeană a partidului, dar care ar fi fost girat de liderul național Ludovic Orban. De vină pentru întreg circul, consideră Alin Nica, sunt susținătorii lui Nicolae Robu, care „își văd puse în pericol privilegiile”.

dănuț groza

Alegerile de la PNL Timișoara au fost amânate, sâmbătă, după ce în sală au încercat să intre oameni care nu s-ar fi aflat pe convocator. Acesta a fost stabilit pe baza listelor de la București, „înghețate” la 31 decembrie 2020 și coroborate, ulterior, cu plata cotizației. Scrutinul a mers totuși mai departe, cu susținătorii lui Raul Ambruș, care au plângeri penale și riscă și sancțiuni pe linie de partid.

„Am hotărât astăzi să amânăm alegerile de la organizația municipală, pentru că lucrurile au degenerat în asemenea hal, încât nu mai erau asigurate condițiile de desfășurare, conform statutului și conform legii, a acestor alegeri. Oamenii care nu aveau drept de vot au forțat intrarea în sala în care se desfășura conferința de alegeri și au perturbat buna desfășurare a acestora. Nu avem certitudinea că unii dintre ei erau membri ai PNL, nu-i cunoaștem, nu știm cine sunt, nu erau pe convocator și, în consecință, nu aveau dreptul de a fi în sală.

Din păcate, s-a ajuns chiar la sustragerea însemnelor partidului, ștampila partidului, inclusiv semnătura mea, ștampila cu semnătura mea, ceea ce este foarte grav. În consecință, am hotărât să facem plângeri penale pentru cei care au instigat sau au săvârșit aceste fapte extrem de grave. Voi propune sancțiuni în conformitate cu statutul PNL”, spune președintele Alin Nica.

„Se forțează, prin violență, o decizie a filialei PNL Timiș”

Alegerile au mers însă mai departe, spun cei rămași, cu girul președintelui partidului, Ludovic Orban, care ar fi spus că ele pot continua, pentru că în sală sunt destui oameni.

„Vreau să semnalez prezența în sală a ministrului Oroș (de la Agricultură – n.r.) și declarațiile cum că președintele partidului, domnul Orban, girează aceste alegeri. Îmi lasă impresia că se forțează, prin violență, o decizie a filialei Timiș în ceea ce privește competiția națională. Eu cred că este inacceptabil ca o minoritate să împiedice desfășurarea unei adunări statutare și vom discuta în BPJ pașii de urmat pentru revenirea la ordinea și organizare la o dată ulterioară a alegerilor”, continuă Nica. PNL Timiș nu a anunțat pe cine va susține în lupta pentru președinția națională a partidului.

Secretarul general Dănuț Groza a explicat cum a fost stabilit numărul celor care puteau să voteze. „Îi știm pe cei care au instigat un număr de oameni care să forțeze intrarea în sală, fără ca ei să aibă drept de vot. Am avut un convocator pe care l-am stabilit în baza unei liste unei liste de membri primite de la București, pentru baza de date a fost înghețată la 31 decembrie 2020, tocmai în ideea să nu se introducă sau să se scoată anumiți membri”, susține acesta.

„Comisia națională de organizare a congresului a trimis, atât prin e-mail, cât și prin poștă, decizia nr 4 din 8 iunie, prin care ni se aducea la cunoștință că în sală, cu drept de vot, pot fi doar acei membri din baza de date «înghețată» și trimisă de către ei. Chiar daca sunt membri de partid care nu se regăseau pe acea lista, nu este vina secretariatului PNL Timiș”, a spus și deputatul Cosmin Șandru.

„Rămășițele” lui Robu

Conform listei primite de la București, erau în jur de 2.000 de oameni care ar fi putut să voteze. Dintre aceștia, își achitaseră și cotizația aproximativ 900.

„Nu am crezut că în PNL putem avea astfel de colegi, dar, poate, pe undeva, este normal un astfel de lucru. E normală o astfel de întâmplare în care condițiile în care noi, ca și partid, suntem într-o perioadă de reconstrucție. Anul trecut am pierdut alegerile locale în Timișoara și trebuie reorganizată organizația Timișoara. Probabil că unii încearcă să forțeze nota. Astăzi partidul a fost terfelit și târât într-o situație penibilă. Eu am mai văzut astfel de scenete, dar credeam că ele se întâmplă la PRM, n-am crezut că în PNL o să apucăm să vedem așa ceva”, mai spune Dănuț Groza.

Cine e, de fapt, de vină pentru că s-a ajuns în acest punct? Alin Nica are o explicație: „Ceea ce am văzut astăzi sunt zvâcnirile unor rămășițe ale fostei conduceri a PNL, care și-au văzut puse în pericol privilegiile. Nu voi precupeți niciun efort să schimb și să duc până la capăt munca de curățire a acestei filiale, începută în toamnă și care va merge mai departe, cu mai multă determinare”.

Raul Ambruș, ales președinte

Urmează, săptămâna viitoare, un BPJ în care se vor decide următorii pași. Alegerile pentru „județ” vor fi, evident, amânate până când vor fi rezultate validate la organizația Timișoara. Cei care au provocat scandalul de sâmbătă riscă inclusiv excluderea din partid.

Până una-alta, alegerile de la Sala Capitol, coordonate de deputatul Claudiu Chira și șeful de la Piețe SA, Liviu Cocean, au mers mai departe. S-au numărat voturile, iar președinte a fost ales Raul Ambruș, cu un scor zdrobitor. Era și greu să fie altfel, în condițiile în care în sală au rămas majoritari susținătorii lui. Dacă ele vor fi considerate statutare și vor fi validate rămâne de văzut.

About Post Author