Orban, despre situația din PNL Timiș: Pare o formă de execuție publică

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că situația de la Timişoara „depăşeşte orice fel de imaginaţie în materie de proceduri de încălcare a democraţiei”. 18 membri ai organizației municipale au fost suspendați de biroul interimar județean, după scandalul de la alegerile de acum două săptămâni. Comisia de arbitraj a partidului urmează să analizeze situația.

orban

Un scandal a izbucnit, în urmă cu două săptămâni, la conferinţa de alegeri a PNL Timişoara. Cele două echipe ale candidaţilor pentru funcţia de preşedinte, Raul Ambruş şi Cosmin Tabără, nu s-au înţeles în privinţa numărului de delegați cu drept de vot. Preşedintele interimar al PNL Timiş, Alin Nica, a suspendat conferinţa şi a plecat, alături de echipa Tabără. Echipa cealaltă a mers mai departe cu scrutinul, așa că Raul Ambruș a fost ales președinte. În aceeași zi, Nica a spus că va face plângere, după ce au dispărut ştampilele partidului şi și cea cu semnătura sa.

A fost făcută contestație la Comisia de Arbitraj a PNL, dar, până ca dosarul să fie judecat, BPL interimar, al cărui președinte este tot Alin Nica, a suspendat 18 membri. Raul Ambruș, Liviu Cocean, consilier județean, și deputatul Claudiu Chira sunt propuși pentru sancțiuni similare, dar, cel puțin în cazul ultimului, decizia nu poate fi luată ls nivel județean.

„Depășește orice imaginație”

Scandalul este în toi la Timișoara și pe fondul apropierii congresului național, unde va fi ales președintele PNL. Sunt doi candidați: Ludovic Orban și Florin Cîțu. PNL Timiș nu a anunțat o susținere în bloc pentru niciunul dintre ei, deși Alin Nica declara, zilele trecute, că Orban nu mai este președintele lui.

Între timp, Ludovic Orban spune că situația este nemaiîntâlnită în partid. „Ce se întâmplă la Timişoara depăşeşte orice fel de imaginaţie în materie de proceduri de încălcare a democraţiei. Să suspenzi 18 membri ai unei organizaţii pare, aşa, ca o formă de execuţie publică. Eu nu îmi aduc aminte în istoria PNL, cu atât mai puţin în Timişoara, să ne fi confruntat cu o asemenea situaţie. Le-am spus tuturor colegilor mei să se adreseze Curţii de onoare şi arbitraj. Am convingerea că judecătorii, practic, cei care sunt în Comisia de arbitraj, vor anula toate hotărârile abuzive care nu au nicio legătură cu prevederile statutare”, a declarat Orban, citat de news.ro.

Alegerile de la PNL Timișoara ar trebui repetate în 31 iulie, iar cele de la Județ sunt programate în 7 august. Asta, dacă nu se întâmplă ceva până atunci.