Șarpanta şi turnul bisericuţei de lemn din Povergina, asamblate la Timișoara. Poți fi voluntar

povergina

O poveste frumoasă, din care puteți face parte și voi, se scrie luni, la Timișoara. În Parcul Regina Maria vor fi asamblate şarpanta şi turnul bisericuţei de lemn din Povergina. În câteva săptămâni, ele vor fi montate definitv la locul lor, în satul din estul județului Timiș.

Asociația Biserici Înlemnite / The Wooden Churches Association vă invită la o întâmplare spcială, car va avea loc luni, 31 iulie, între orele 9 și 17, în Parcul Regina Maria. Totul începe sâmbătă, 29 iulie. „La prima oră, meşterii noştri neobosiţi, alături de alţi voluntari şi studenţi, vor porni către bisericuţa de lemn din Povergina, unde vor demonta ansamblul şarpantă – turn – cruce. Acesta va fi transportat şi descărcat în cursul aceleiaşi seri în Parcul Regina Maria”, transmit cei de la Asociația Biserici Înlemnite / The Wooden Churches Association.

De luni, 31 iulie, orele 9 – 17, se va realiza asamblarea şarpantei şi turnului în Parcul Regina Maria. Este un eveniment în sine al atelierului de meşteşuguri tradiţionale în lemn ce se va desfăşura în luna august, în cadrul proiectului Oglinda de lemn II. Dacă vreți, vă puteți alături demersului în calitate de voluntari..

Şarpanta şi turnul bisericii arse de la Povergina au fost reconstituite în luna iunie, în cadrul „Şcolii de conservare a patrimoniului cultural din lemn”, proiect desfăşurat de Asociaţia Biserici Înlemnite, cu finanţare din partea Ordinului Arhitecţilor din România. La finalul lunii august, ansamblul şarpantei va fi dus înapoi la Povergina şi montat definitiv. Biserica de lemn din satul timișean a fost distrusă într-un incendiu în 2015.

***

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri: Riksantikvaren, FAUT – facultatea de arhitectură și urbanism timișoara, Asociația CevaDeSpus, Fundația Speranța, Asociația Oil Right, Asociația de-a arhitectura, Asociația Arhaic, Asociația My Banat, Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația de la 4.

Foto: Mircea Braje

About Post Author