S-a scumpit gigacaloria la Timișoara. Crește subvenția către Colterm, ca să nu crească facturile oamenilor

colterm

CET Centru

Prețul la gigacalorie crește din nou la Timișoara. Majorarea a fost votată de consilierii locali, care au aprobat și creșterea subvenției acordate Colterm. Primarul Nicolae Robu explică până când se va putea merge cu mărirea subvențiilor și de ce Colterm mai poate fi salvată.

Consiliul Local Timișoara a aprobat o nouă majorare a prețului de producție la gigacalorie. Majorarea a fost aprobată ca urmare a unei decizii de reglementare a prețului de către ANRE și a trecut de plenul CL din a doua încercare. Prima nu a avut cvorum. „Se aprobă preţul local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate de către Compania Locală de Termoficare Colterm SA pentru consumatorii casnici (populaţie) la valoarea de 415,39 lei/MWh, inclusiv TVA, şi pentru consumatorii non-casnici (agenţi economici) la valoarea de 360,90 lei/MWh, exclusiv TVA”, sună textul hotărârii votate în ultimul plen.

Crește prețul, crește și subvenția

Prețurile vor intra în vigoare la 15 zile de la emiterea HCL. Ultima majorare a fost aprobată în decembrie 2018, cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Prețul a crescut atunci de la 342,64 lei/MWh, cu TVA, la 402,10 lei/MWh, cu TVA. Majorarea nu se va simți însă în facturile pe care le plătesc abonații Colterm. Asta, pentru că în aceeași hotărâre de consiliu local s-a decis și creșterea subvenției de la bugetul local. „Pentru păstrarea constantă a preţului de facturare la populaţie, ca măsură de încurajare a abonării la Colterm se impune creșterea subvenţiei de la 193,98 lei/MWh la 207,27 lei/MWh, adică cu 13,29 lei/MWh cu TVA inclus”, prevede același document.

Primarul Nicolae Robu spune că majorarea este stabilită de la nivelul ANRE și că legea prevede ca ea să fie votată și în consiliile locale. „Am mai avut o dată pe ordinea de zi acest proiect și nu a trecut atunci. S-au ajustat prețurile la nivelul Autorității Naționale de Reglementare, ținându-se cont de creșterea prețurilor la diversele «ingrediente» care intră în procesul de producție și de distribuție a gigacaloriei. Legea cere ca acel preț, deși este stabilit la nivelul ANRE, să fie aprobat și în CL. S-a dat aprobarea pentru acea majorare pe care nu o vor simți consumatorii. Abonații Colterm nu vor simți nicio o majorare de preț”, ne-a declarat edilul șef.

Despre ținerea în viață a Colterm

Acesta nu a putut preciza care este impactul asupra bugetului local, dar admite că efortul financiar este foarte mare. „Efortul de subvenționare este unul foarte, foarte mare și este asumat pentru singurul motiv, ținerea în viață a Colterm. Altfel, ar muri. Ținerea în viață nu de dragul de a avea o companie proprie de termoficare, ci pentru că sistemul acesta centralizat este singurul care permite folosirea resurselor de energie regenerabile”, explică Nicolae Robu.

Se spune că centralele individuale în număr foarte mare într-un oraș produc o poluare foarte mare, pe care nu o simțim cu dotările noastre senzoriale, dar aparatura o detectează. Se mai știe că gazul este o resursă care devine din ce în mai scumpă, având în vedere că se consumă și nu se regenerează. De aceea, eu încerc să țin viață Colterm, deși este foarte, foarte greu.
Primarul Nicolae Robu, despre sistemul centralizat de termoficare

Cât de mult se va merge cu subvenționarea către Colterm? Atât cât mai e speranță de salvare! Și Robu crede că acest lucru e încă posibil, pentru că societatea de termoficare a orașului este, teoretic, pe plus. Asta, dacă nu luăm în considerare datoriile istorice. „Vom subvenționa Colterm atâta timp cât vom considera că e încă rațional, că încă sunt șanse de revigorare a societății. Nu putem merge la absurd. Dacă statul român ar fi înțeles lucrurile corect și ar fi stabilit un moment zero, Colterm era o societate pe plus astăzi, cu mine ca primar. În 2012, când am devenit primar, știți bine că era o situație dezastruoasă. S-au compensat anumite datorii către stat prin deciziile guvernelor de peste timp, dar datoriile istorice încă au rămas foarte mari. Efortul de a plăti datoriile istorice a făcut să se creeze datorii proaspete”, explică primarul Timișoarei.

Primăria Timișoara a dat sume record către Colterm

În luna octombrie, CL Timișoara a aprobat alocarea a aproape 40 de milioane de lei pentru pierderile Colterm din 2018. Societatea de termoficare vrea acum să ia un credit.„Suntem în discuții foarte avansate cu o bancă comercială pentru accesarea unui credit cu garanție factura asta care va fi emisă primăriei. Primim un an și jumătate de grație, cu rambursare de trei ani”, declara Emil Șerpe, directorul Colterm. PMT a dat și în luna februarie bani către Colterm. Este vorba despre 36,4 milioane de lei, reprezentând acoperirea pierderilor induse din 2017. La sfârșitul lui 2018, PMT a contractat și un credit de 100 de milioane de lei de la Trezorerie. Cu acești bani a fost achitată în avans, pentru o perioadă mai mare de un an, subvenția.

Situația nu mai este un dezastru. Încă sunt speranțe de a se ajunge la o stare economică bună a Colterm, dacă se reușește luarea creditului. Cred că este pe ultima sută de metri această problemă. Se vor plăti datorii, se vor face eșalonări, Colterm vrea să investească și în retehnologizare. Vrea să facă și investiții, tocmai pe direcția aceasta, a resurselor regenerabile”, conchide acum Nicolae Robu.

About Post Author