Colterm, datoare vândută. Și-a ipotecat facilitățile de producție și baza sportivă, urmează sediul central

căldură

Vremuri tot mai grele pentru Colterm. Îngropată în datorii, societatea de termoficare a Timișoarei și-a ipotecat aproape toate bunurile către „colega” Aquatim și E.On Energie. În AGA Colterm din 26 septembrie, consilierii locali au fost de acord cu mandatarea directorului general al Colterm SA, Emil Șerpe, pentru constituirea unor garanții reale în favoarea creditorului Aquatim.

Mai exact, prin gajarea acestor proprietăți, societatea de termoficare garantează debitul de peste 18,1 milioane de lei, înregistrat în luna iunie (!! – n.r.) către Aquatim. În august, directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, le transmitea celor de la Colterm că, în afara unei cabane la munte și a unui apartament, celelalte imobile propuse pentru constituirea de garanții reale „sunt de interes public (…) și au strânsă legătură cu procesul de producție al societății dvs. Astfel, pentru recuperarea debitului prin valorificarea acestor bunuri va fi afectat interesul public”. Altfel spus, dacă aceste bunuri vor fi scoase la vânzare, Colterm va avea dificultăți în a funcționa. Vlaicu a fost însă de acord cu gajarea lor, pentru că e tot ce mai poate oferi Colterm în acest moment! „Urmare a discuțiilor telefonice, am înțeles că nu mai există alte bunuri aflate în proprietatea dvs. care să poată face obiectul contractelor de ipotecă”, scrie și semnează șeful operatorului de apă-canal.

Mai multe ipoteci, aceeași proprietate

În consecință, în ultima AGA de la Colterm, consilierii locali au fost de acord cu instituirea unei ipoteci de rang I pentru următoarele proprietăți:

  • cabana Bella Vista, Muntele Mic, evaluată la suma de 1,32 milioane de lei
  • teren cu clădire stație de pompe și birouri, Timișoara, Spl. Kunz 5, evaluat la suma de 1,79 milioane de lei
  • clădirea CAF nr. 3, în valoare de 2,07 milioane de lei
  • estacadă incintă CET Sud, evaluată la suma de 1,2 milioane de lei
  • clădire CAF nr. 1, în valoare de 5,1 milioane de lei
  • gospodărie combustibil 1, evaluată la 3,7 milioane de lei
  • gospodărie combustibil 2, evaluată la 2,9 milioane de lei

Se instituie, de asemenea, ipotecă de rang 2 asupra altor bunuri. Asta înseamnă că acestea sunt deja ipotecate către alt creditor, care va avea prioritate la o eventuală viitoare vânzare. Sunt în această situație clădirea situată în Timișoara, strada Piatra Craiului 3, baza sportivă situată în Timișoara, în incinta CET Sud, și construcții hidrocentrală, casă turbine, casă grup electrogen, stavilă și platforme.

„Instituirea unor garanții reale asupra acestor bunuri a reprezentat o condiție obligatorie în nota de conciliere încheiată de Colterm cu creditoarea Aquatim SA, în vederea suspendării executării silite aflate pe rolul BEJ Pașca Narcis și pentru a asigura funcționarea în condiții optime a Colterm SA”, le-a explicat membrilor AGA președintele CA de la Colterm, Emilian-Ștefan Valea.

E.ON Energie are și ea ipotecă pe Piatra Craiului

Aceeași AGA de la societatea de termoficare a fost de acord și cu aprobarea garantării datoriilor acumulate în 2019 către E.ON Energie România SA cu „clădirea proprietatea Colterm SA situată pe strada Piatra Craiului 3, respectiv reconstituirea ipotecii imobiliare asupra acestei clădiri în favoarea E.ON Energie România SA până la plata datoriilor cumulate în 2019”. Practic, ipoteca garantează plata facturii la gaz aferente lunii februarie 2019, aceasta fiind în valoare de 5,75 milioane de lei.

„Așa se pot rezolva creanțele. Aceasta este procedura prin care se pot rezolva problemele cauzate de anumite creanțe constituite pe parcursul timpului. Aquatim are nevoie de ceea ce este prevăzut în acest document, pentru a nu apărea cu o situație economică afectată negativ de datoriile pe care le are Colterm. Ce se va face în viitor vom vedea”, spune, la rândul lui, primarul Nicolae Robu. Potrivit acestuia, „unele imobile vor face obiectul vânzării”.

Petice scumpe pentru „gaura” Colterm

În altă ordine de idei, de pe anexa ordinii de zi a plenului CL din 26 septembrie a fost retras, chiar înainte de vot, proiectul privind „acoperirea integrală, din surse de la bugetul local, a pierderilor induse aferente anului 2018”. E a doua oară când proiectul este retras de Robu, iar consilierii PSD spun că n-au apucat să-l studieze. Potrivit primei variante, este vorba despre o sumă de aproape 40 de milioane de lei de la bugetul local, care ar trebui să ajungă în conturile companiei de termoficare.

Revenind la ipotecile de pe proprietățile Colterm, societatea ar putea rămâne și fără sediul central. Cei de la Aquatim au cerut, dar încă n-a fot aprobată solicitarea, și acest imobil, pentru garantarea datoriei. „Vă solicităm să includeți printre bunurile ce urmează a fi ipotecate și imobilul de pe str. Episcop Lonovici 4”, scria directorul Vlaicu în aceeași adresă…

About Post Author