Romanian Chamber Orchestra, la al patrulea turneu. Despre muzică și vindecare

Romanian Chamber Orchestra

Romanian Chamber Orchestra se pregătește de turneu. Primul concert are loc de 1 iunie, la Timișoara, iar copiii au intrare gratuită, alături de cei care-i însoțesc, la fel ca refugiații ucraineni. Proiectul este la ediția a patra și în premieră va avea loc un concert și în străintate.

Concertul de deschidere a turneului Romanian Chamber Orchestra este programat miercuri, 1 iunie, de la ora 19, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. La conducerea orchestrei se va afla maestrul Cristian Măcelaru, considerat unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale. Proiectul Romanian Chamber Orchestra a ajuns la a patra ediție, iar turneul din acest an „trasează” conturul Regiunii de Vest a României, dar a marca și primul concert în străinătate, în Elveția. Programul concertelor este următorul:

  • Timișoara, Sala Capitol a Filarmonicii “Banatul”, 1 iunie, ora 19
  • Lugoj, Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”, 2 iunie, ora 19
  • Hunedoara, Castelul Corvinilor – Sala Dietei, 3 iunie, ora 19
  • Brugg, Elveția – Reformierte Kirche Brugg, 5 iunie, ora 17

Romanian Chamber Orchestra reunește 22 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Orchestra a fost înființată în 2019 și îi are ca directori artistici pe violonistul Alexandru Tomescu și pe violistul Cristian Andriș, iar dirijorul ansamblului este maestrul Cristian Măcelaru.

Despre muzică, aceea care ne vindecă

Repertoriul propus pentru această ediție este în ton cu provocările cu care societatea globală se confruntă în această epocă: război, boală și nesiguranță. El oferă însă și o perspectivă luminoasă asupra unui viitor posibil, prin accentele optimiste ale repertoriului.

Războiul din Ucraina a zguduit întreaga lume iar milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească țara pentru a se refugia. Unul dintre aceștia este Valentin Silvestrov, unul dintre cei mai renumiți compozitori ucraineni, care la 84 de ani a fugit traversând aproape orb drumuri întunecate, păduri și câmpuri, pentru a ajunge la Berlin. În programul turneului a fost inclusă și lucrarea sa intitulată „Silent Music”, scrisă pentru orchestră de coarde în 2002.

Biletele pentru concertul din 1 iunie sunt disponibile pe platforma Entertix și, în limita biletelor rămase nevândute, ele se vor putea achiziționa și de la intrarea în concert, începând cu ora 17.30. Pentru concertul care va avea loc în 2 iunie, la Lugoj, biletele sunt gratuite și pot fi rezervate pe aceeași platformă.

Orice copil care vine la concert și însoțitorul lui vor intra gratuit. Trebuie doar să trimiteți un e-mail pentru rezervarea locurilor, până la data de 31 mai. Intrare gratuită vor avea și refugiații din Ucraina, ale căror locuri pot fi rezervate prin aceeași modalitate.

About Post Author