Remix ID. Despre memoria rurală a Banatului și cum să n-o pierdem în agitația urbană

remix id

Silagiu. Dudeștii Vechi. Deta. Sânmartinu Sârbesc. Patru localități în care, în perioada următoare, se va interveni… cultural. Proiectul Remix ID aduce aici muzică veche și dansuri folclorice reinterpretate sau imagini animate de artiști vizuali și le propune localnicilor o experiență inedită.

Asociația Culturală Meta Spațiu, alături de TM2021, pornește, în această perioadă, o serie de intervenții culturale Remix ID. Se va întâmpla în patru localități în care diversitatea etnică este la ea acasa. „Scopul evenimentului este reîntoarcerea la rădăcini, la poveștile bunicilor din Banat și la recuperarea patrimoniului străbun, pentru a-l dărui generațiilor urbane, dezrădăcinate de tradiția rurală. De la profunzimea doinei, simbolurile sculptate cu însuflețire în miezul lemnului de către meșteșugari, primul cântec de leagăn, veșnicia satului, către agitația urbană care amestecă oamenii, mașinile, sunetele, luminile, ansamblurile arhitecturale masive și care, într-un final, îngroapă memoria ancestrală și o face uitată până a doua zi”, spun organizatorii.

În fiecare din cele patru localități vor avea loc expoziții de artă contemporană semnată de Andreea Medar, Cătălin Marius Petrișor și Silvia Moldovan. Va fi proiectat un documentar video realizat de Mihai Pinti, vor fi workshopuri de muzică electronică pentru copii și un show de lasere și muzică susținut de compozitorul Alex Halka Turcin, completat de o instalație video, produsă de artista vizuală Josépha Blanchet.

Program

  • 8 octombrie, ora 18, Casa de Cultură din Silagiu
  • 11 octombrie, ora 18, Casa de Cultură din Dudeștii-Vechi
  • 24 octombrie, ora 17, la Centrul Cultural Deta, cu participarea specială a Ansamblului folcloric svab „Edelweiss” și a Ansamblului de Dansuri Populare Românești al Centrului Cultural Deta
  • 25 octombrie, ora 17.30, la Căminul Cultural din Sânmartinu Sârbesc, cu participarea special a Ansamblului folcloric sarbesc KUD „Kruna” Srpski Semarton

About Post Author