Reguli de mers la biserică. Cum se țin slujbele de Florii și de Înviere

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis un set de recomandări privind modul în care vor fi organizate slujbele în perioada 24 aprilie – 7 mai. Se fac precizări și despre procesiunile de Florii, Deniile, sosirea Luminii Sfinte și Învierea.

Îndrumările transmise de Cancelaria Sfântului Sinod au fost aprobate de Patriarhul României. Ele vizează slujbele în perioada Paștelui, în condițiile stării de alertă.

Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Este vorba despre dezinfectarea mâinilor, purtarea obligatorie a măștii, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul, asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.

Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a sfintelor slujbe. Vor fi marcate locurile în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele privind distanțarea fizică. Oamenii sunt rugați să nu facă deplasări și să meargă la slujbe la bisericile din zonele în care locuiesc.

Întrucât „organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate”, se recomandă ca procesiunile de Florii să fie organizate în ajunul sărbătorii. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în Sâmbăta lui Lazăr, 24 aprilie, după Vecernie, dacă se organizează procesiune în jurul lăcașului de cult, sau în Duminica Floriilor, 25 aprilie.

Recomandări pentru noaptea de Înviere

Ținând cont că „în toate localitățile se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 1 mai-2 mai, în intervalul orar 20 – 5 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase”, slujba Învierii Domnului din noaptea zilei de duminică, 2 mai 2021, va fi săvârșită în prezența credincioșilor.

Trebuie însă să se țină cont de unele reguli:

  • pentru a evita aglomerația, la unitățile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor, a lumânărilor și a candelelor
  • credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 0, păstrând distanța de 1,5 m între persoane
  • după oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfânta Evanghelie și Pastorala
  • la finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare.

În prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau A doua Înviere, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12, cu participarea credincioşilor, respectându-se regulile sanitare în vigoare.

About Post Author